Donald Trump pren possessió com a president dels Estats Units per segona vegada aquest 20 de gener a Washington DC. L'acte d'investidura tindrà lloc al Capitoli dels Estats Units, on el republicà jurarà el càrrec després d'haver vençut la candidata demòcrata, Kamala Harris, a les eleccions presidencials del passat 5 de novembre. El magnat torna a la Casa Blanca per iniciar un segon mandat, després de quatre anys de presidència de Joe Biden, període en què ha enfrontat diverses causes judicials i tres intents d'assassinat.
- Trump, part II: de la mà de Musk i amb hegemonia a les institucions
- Investidura de Donald Trump: a quina hora és i on veure la cerimònia en directe per televisió?
- Qui va i qui no a la presa de possessió de Trump? Llista de convidats i les absències més notables
- Així serà el show musical de la investidura de Trump: quins artistes cantaran?
- Així serà la investidura de Donald Trump
- De Washington a Trump, 45 homes en el cim del món: curiositats dels presidents dels EUA
- El món espera l'arribada de Trump amb entusiasme mentre Europa manté el recel
Trencant amb la tradició de l'acte d'investidura, Trump ha convidat líders internacionals i s’espera que hi assisteixin la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, el president de l’Argentina, Javier Milei. El president xinès, Xi Jinping, ha declinat la invitació i enviarà el seu vicepresident. També hi haurà altres dirigents d’extrema dreta com Santiago Abascal de Vox, el britànic Nigel Farage, el francès Éric Zemmour, el polonès Mateusz Morawiecki o el colíder d’AfD, Tino Chrupalla.
Surt el sol als Estats Units, a poc menys de 4 hores perquè Donald Trump juri el càrrec com a 47è president dels Estats Units.
S’espera que Donald Trump juri el càrrec rodejat d’empresaris bilionaris i influents com Elon Musk (X), Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple) i Mark Zuckerberg. Una imatge que recordarà l’últim missatge de Biden en abandonar la Casa Blanca: “Una oligarquia està prenent forma a Amèrica d'extrema riquesa, poder i influència que literalment amenaça la nostra democràcia”, va advertir el demòcrata.
El president electe estatunidenc, Donald Trump, ha afirmat aquest diumenge, que la "invasió" de les fronteres del país acabarà abans que acabi la jornada del dilluns, quan jurarà de nou el càrrec de president dels Estats Units. "Quan es pongui el sol demà a la tarda, la invasió de les nostres fronteres s'haurà detingut i tots els intrusos il·legals, d'una forma o una altra, estaran de retorn a casa", ha declarat durant un míting a Washington en el qual ha promès que actuarà "amb una velocitat i força històriques per solucionar cadascuna de les crisis que enfronta" els Estats Units.
Comencen a arribar els primers seguidors de Donald Trump davant el Capital One Arena per viure en primera línia la presa de possessió del 47è president dels Estats Units.
El controvertit JD Vance també jurarà el càrrec de vicepresident dels Estats Units aquest dilluns. El polític, conegut per la seva visió extremista i conservadora de la societat estatunidenca, està cridat a ser una figura polèmica durant tota la legislatura. L'empresari de 40 anys, que es convertirà en un dels tres vicepresidents més joves de la història dels Estats Units, va arribar a admetre en 2016 que sentia una clara animadversió cap al magnat novaiorquès, al costat del qual preveu encapçalar una nova era.
Donald Trump s'ha donat aquest diumenge un últim bany de masses abans de tornar a jurar com a president dels Estats Units. En el que s'ha anomenat el míting de la victòria, el president electe dels Estats Units (EUA) ha promès actuar a "una velocitat i força històriques" des del primer dia. L'acte el va tancar amb una actuació dels Village People i la seva cançó més mítica, YMCA.
Momento épico. El presidente Donald Trump cerró su evento con los Village People, autores de YMCA, para que lo canten en vivo.
— Agustín Antonetti (@agusantonetti) January 20, 2025
Baila Donald 😂 pic.twitter.com/ySv63w7pNJ
🔴 Joe Biden emet indults preventius per a alts càrrecs amenaçats per Donald Trump. El president sortint dels Estats Units ha concedit aquest dilluns diversos indults preventius en favor d'una sèrie d'alts càrrecs de la seva Administració als quals Donald Trump havia amenaçat de jutjar quan tornés a la Casa Blanca. Entre els agraciats es troba Mark Milley, antic cap de l'Estat Major dels Estats Units.
Una de les grans absències de la cerimònia d'investidura de Donald Trump és la de l'exprimera dama estatunidenca Michelle Obama, que no assistirà a l'acte, segons ha informat el seu equip de premsa en un escarit comunicat en el qual no aporta més detalls. "Està confirmat que l'expresident Barack Obama assistirà a la 60a cerimònia d'investidura. L'ex primera dama Michelle Obama no assistirà a la pròxima cerimònia d'investidura", apunta l'escrit.
El jurament del càrrec, que tradicionalment es realitza prop del migdia, serà seguit pel discurs inaugural del president Donald Trump. Després de la cerimònia, el nou president signarà els seus primers actes oficials, abans d'assistir a un esmorzar. A la tarda, es produirà la tradicional desfilada inaugural per l'Avinguda Pensilvània, després del qual Trump participarà en diversos esdeveniments de gala on oferirà discursos als assistents.
La jornada d'investidura arrenca amb el president sortint, Joe Biden, rebent al president electe, Donald Trump, a la Casa Blanca. Després d'aquesta trobada, tots dos líders es traslladen junts al Capitoli, una tradició que simbolitza la transferència pacífica del poder als Estats Units. Un cop al Capitoli, tant el vicepresident, JD Vance, com el president electe prestaran jurament en les escales del front oest de l'edifici.
Donald Trump pren possessió del càrrec aquest dilluns 20 de gener, tal com recull les disposicions de l'Esmena 20 de la Constitució dels Estats Units, que estableix que els mandats presidencials comencen oficialment al migdia del 20 de gener, moment en el qual el president electe presta jurament. L'acte, que marca la transferència oficial de poder, se celebrarà al Capitoli a Washington D. C. i seguirà el protocol tradicional establert des de fa més de dos segles.
Qui va i qui no a la presa de possessió de Trump?
La investidura de Donald Trump s'ha convertit en l'esdeveniment més esperat per a l'extrema dreta de tot el món. El republicà ha trencat amb la tradició i ha convidat mandataris estrangers ideològicament afins, com el president de l'Argentina, Javier Milei, d'El Salvador, Nayib Bukele, o de l'Equador, Daniel Noboa. A més, també han rebut invitacions el líder de Vox, Santiago Abascal; el líder del partit francès Reconquesta, Éric Zemmour, o Nigel Farage, fundador del partit britànic ultradretà Reform UK.
A banda de les donacions per a la inauguració, Trump ja va rebre centenars de milions per a la campanya electoral, i si cal destacar un donant, aquest és Elon Musk, propietari de Tesla i de X, que va donar personalment uns 240 milions de dòlars al republicà. Com a recompensa, s'ha convertit en la mà dreta del president electe, i ja té assegurat un lloc a la nova administració com a responsable del Departament d'Eficiència Governamental.
Silicon Valley pagarà bona part de la factura d'aquesta investidura. La inauguració presidencial compta habitualment amb donacions privades, però en aquesta ocasió, hi ha un grup de promotors que destaca per sobre dels altres: les tecnològiques. Trump va prometre "avantatges" als grans donants del seu comitè d'investidura que superessin el milió de dòlars, i cap s'ha volgut quedar enrere: Amazon, Meta, Google, Microsoft, OpenAI i Apple.
El jurament del càrrec tindrà lloc en una cerimònia que se celebrarà a l'interior del Capitoli —i no a l'esplanada exterior, com marca la tradició— a les 12 hores de Washington, és a dir, a les 18 hores a Catalunya. Trump i el vicepresident JD Vance faran el seu jurament abans que el president ofereixi el seu discurs inaugural.
La presa de possessió de Trump serà la primera que es faci amb banderes estatunidenques hissades a mitja asta, en honor a l'expresident Jimmy Carter, mort el diumenge 12 de gener a 100 anys. Segons el codi de banderes dels EUA, aquesta mesura continuarà durant 30 dies.
El magnat republicà serà el segon president a la història del país en complir dos mandats no consecutius, de manera que la mateixa presa de possessió és un fet inusual. En el seu estil estrident i grandiloqüent, Trump i el seu equip han preparat una gran exhibició, que, tanmateix, ha quedat una mica frustrada per les temperatures gèlides a Washington, que han obligat a cancel·lar els actes a l'aire lliure.
Bon dia, seguim en directe els preparatius i l'acte d'investidura de Donald Trump com a 47è president dels Estats Units. El republicà prendrà possessió del càrrec en una cerimònia al Capitoli, a Washington DC, en què es farà efectiu el traspàs de l'administració de Joe Biden a Trump.