La periodista italiana Cecilia Sala, empresonada des del passat 19 de desembre a l'Iran per "violar les lleis de la República Islàmica", ha estat alliberada i ja viatja cap a Itàlia, ha informat aquest dimecres el Govern italià. "L'avió que portava a casa a la periodista Cecilia Sala s'ha enlairat de Teheran fa uns minuts. Gràcies a un intens treball als canals diplomàtics i d'intel·ligència, la nostra compatriota ha estat alliberada per les autoritats iranianes i està de retorn a Itàlia", s'indica en un comunicat.
De fet, el cas Sala va ser l'argument principal de la reunió que van mantenir Giorgia Meloni i el president electe dels EUA, Donald Trump, en la visita llampec de la mandatària italiana a la seva residència de Mar-a-Lago, en Florida, a la nit entre dissabte i diumenge.
Sala és col·laboradora del diari italià Il Foglio i de la plataforma Chora News, on elabora el pòdcast Stories, on explica històries d'arreu del món. En el moment de la seva detenció, la periodista tornava a casa després d'haver estat una setmana a la república islàmica amb un visat periodístic i haver publicat alguns reportatges sobre la situació al país i les conseqüències de la caiguda del règim a Síria sobre el territori. També va fer un pòdcast sobre el patriarcat a Teheran, on explorava la situació de les dones al país.
Condicions de vida deplorables
Sala estava empresonada a la presó d'Evin, a Teheran, on estan tancats tots els opositors al règim i des d’on va poder comunicar-se amb els seus pares i la seva parella. Les condicions en què vivia, tal com va explicar el diari italià Corriere della Sera, eren inhumanes: dormia a terra sobre una manta, a temperatures molt baixes, li van prendre les ulleres, la cel·la era com ella de llarga i no podia veure a ningú, ni tan sols els guàrdies. La periodista va explicar a la seva família que només obrien la ranura de la cel·la per donar-li menjar, principalment dàtils, i que, a més, un llum de neó estava obert les 24 hores del dia.
Una dimissió en plena negociació
Precisament aquest dimarts, la primera dona al capdavant dels serveis secrets italians, Elisabetta Belloni, va anunciar que deixarà la direcció del Departament d'Informació per a la Seguretat (DIS) el proper 15 de gener, un anunci que va fer en plenes negociacions amb l'Iran per aconseguir l'alliberament de la periodista Cecilia Sala.
Els serveis secrets han treballat intensament per aconseguir la llibertat de la periodista, l'arrest de la qual s'havia vinculat, al principi, a la detenció a Itàlia de l'enginyer iranià Mohammad Abedini, per qui els EUA demanen l'extradició acusats de proporcionar components de drons a la Guàrdia Revolucionària iraniana. Aquest dilluns, l'Iran va assegurar que la detenció de la periodista no tenia res a veure amb la de l'enginyer. L'Iran va insistir que la informadora italiana de 29 anys del diari Il Foglio i de l'agència de podcasting Chora Media va ser arrestada per "violar les lleis de la República Islàmica".
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!