El ministre iranià d'Exteriors, Abbàs Araqchí, ha instat aquest dimarts Israel a no posar a prova “la voluntat” del seu país i va insistir que qualsevol represàlia israeliana per l'atac amb míssils de la setmana passada tindrà una resposta. "Instem Israel a no posar a prova la nostra voluntat", ha dit Araqchí en un acte de commemoració de l'aniversari de l'atac terrorista de l'organització islamista Hamàs contra Israel, que va causar 1.200 morts el 7 d'octubre de l'any passat.

"Qualsevol atac a la infraestructura de l'Iran rebrà una resposta més forta", ha sostingut el cap de la diplomàcia del país persa. “Han vist el poder dels nostres míssils”, ha assegurat el polític. Araqchí va reiterar el suport de Teheran a l'Eix de la Resistència, l'aliança informal liderada per l'Iran i formada pels libanesos de Hezbollah, els houthis del Iemen i Hamàs, entre d'altres.

"Hem donat suport a la resistència en el passat, ho fem ara i ho seguirem fent, i els cops que s'han infligit no poden fer malbé la determinació de la resistència i de l'Iran", ha afirmat en referència a les morts d'alguns dels líders d'aquests grups. L'acte es va celebrar al Ministeri d'Exteriors iranià i ha comptat amb la participació d'ambaixadors estrangers i d'altres autoritats iranianes. Aquest dimarts a la tarda, està convocada a la plaça Palestina de Teheran una concentració en suport de l'Eix de la Resistència.

Atacs entre Iran i Israel

La Guàrdia Revolucionària va atacar Israel amb uns 180 míssils dimarts de la setmana passada com a represàlia pels assassinats del líder de la milícia libanesa Hezbollah, Hassan Nasrallah, i un general iranià a Beirut, i del líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, al juliol a Teheran. Israel ha assegurat que respondrà, i diverses autoritats polítiques i militars iranianes han dit al seu torn en nombroses ocasions que replicaran amb més força.

Una nova guerra?

L'Orient Mitjà està a prop d'una nova guerra oberta, que podria resultar devastadora, entre dos clars protagonistes: Israel i l'Iran. El conflicte no és nou, ja que fa 45 anys que dura. Ara bé, dels últims anys, aquests mesos són els pitjors que ha viscut la regió. El 7 d'octubre, amb l'atac de Hamàs a Israel i la resposta de l'Estat hebreu, han estat el detonant d'una nova escalada a la regió. L'Iran, que es va convertir en República Islàmica el 1979, va jurar destruir l'estat d'Israel, al que anomena "règim sionista".  Tot plegat ha intensificat les reunions entre ministres d'Exteriors a Doha aquesta setmana, amb una visita a la mateixa ciutat del president iranià, Masoud Pezeshkian, per mantenir converses amb l'emir de Qatar. Un fet que, en aquest sentit, planteja preguntes sobre com reaccionaran els estats del Golf si Israel continua amb el seu pla d'utilitzar el seu èxit militar recent, no només per debilitar l'Iran, sinó per reordenar l'Orient Mitjà.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!