El passat 8 de desembre, la revista satírica francesa Charlie Hebdo va anunciar la convocatòria d'un concurs de candidatures del líder suprem iranià, Ali Jameneí. Aquesta iniciativa és una mostra de suport de la publicació a les protestes "dels iranians que lluiten per la seva llibertat", en referència les protestes que fa mesos es concatenen per l'assassinat de Mahsa Amini. La reacció del règim iranià no es va fer esperar. El govern iranià va protestar a França i diverses manifestacions es van convocar davant de l'ambaixada francesa. Tanmateix, ara l'Iran ha endurit el to i ha passat a les amenaces.
"Aconsello als francesos i directors de la revista Charlie Hebdo que mirin el que li va passar a Salman Rushdie", ha sentenciat el general Hosein Salamí. L'amenaça no és l'únic moviment del règim iranià contra la iniciativa de la revista. Com a primera resposta davant del concurs, l'Iran va tancar el dia 5 l'Institut Francès de Recerca a l'Iran, en reacció al "silenci" de París sobre el concurs de caricatures.
L'atac a Salman Rushdie
L'escriptor britànic d'origen indi va patir un atac a punyalades en què va perdre la vista en un ull a Nova York l'agost del 2021 per haver "atacat l'islam" a la seva novel·la Els versos satànics, publicada el 1989. L'aiatol·là iranià Ruholá Khomeini va emetre una fàtua demanant l'assassinat de Rushdie el 1989 i de qualsevol persona implicada en la publicació del llibre, cosa que va obligar l'escriptor a passar anys a la clandestinitat.
El Govern de l'Iran va rebutjar tota responsabilitat de l'atac a Rushdie a l'agost i va culpar l'escriptor de l'agressió "per insultar els musulmans" amb la novel·la. Simultàniament, mitjans afins al règim iranià va celebrar l'atac a l'escriptor. "Després de molts anys, un jove musulmà es va venjar valentament de Salman Rushdie i ningú ho va poder salvar", ha assegurat Salamí en referència a l'home que va atacar l'escriptor amb un ganivet durant una conferència a Nova York. "No jugueu amb els musulmans", ha sentenciat el militar.
Rushdie s'ha passat la vida sota l'amenaça extremista i, fins i tot tants anys després, era conscient dels riscos que patia en aparicions públiques, com va exposar el seu agent. "És una cosa sobre la qual Salman i jo hem parlat, perquè el principal perill al qual s'enfrontava era que una persona qualsevol aparegués de sobte i l'agredís", va assegurar. El seu agent va comparar l'atac amb l'assassinat de John Lennon, i va apuntar que és una situació "totalment imprevisible i il·lògica" davant la qual "no s'hi pot fer res".