El Tribunal Suprem de l'Iran ha anul·lat aquest dissabte la pena de mort emesa contra el raper Tomaj Salehi per donar suport a les protestes desencadenades per la mort de Mahsa Amini, la jove detinguda per portar mal posat el vel islàmic, ha informat el seu advocat Amir Raesian. "La sentència de mort contra Tomaj Salehiha ha estat anul·lada. Com era d'esperar, el Tribunal Suprem ha evitat un error judicial irreparable", ha indicat Raeisian a la xarxa social X.
El cas de Salehi serà remès a un altre tribunal perquè sigui "considerat" de nou i l'advocat ha indicat que el Suprem ha estimat a més que la pena inicial de sis anys i tres mesos de presó contra el músic va ser excessiva. Raeisian va informar a finals d'abril que la sala primera del Tribunal Revolucionari d'Isfahan "havia condemnat Tomaj Salehi al càstig més dur, a mort, pel càrrec de corrupció a la terra", pel seu suport a les protestes desencadenades el 2022 per la mort d'Amini.
El càrrec de 'corrupció a la terra'
El càrrec de corrupció a la terra inclou una sèrie de delictes contra la seguretat pública i la moral islàmica, i en el cas de Salehi engloba càrrecs com la "sedició, propaganda contra el sistema i incitació a aldarulls." Després de la sentència a mort, l'entorn del raper va denunciar a les xarxes socials l'augment de la "pressió psicològica" en contra seu i va assegurar que havien tallat la comunicació amb el món exterior a la presó Dastgerd de Isfahan.
La detenció de Tomaj Salehi
El músic va ser arrestat a finals d'octubre de 2022 acusat de "corrupció a la terra" i va ser condemnat el juliol de 2023 a sis anys i tres mesos de presó, pena que va ser rebutjada en l'apel·lació pel Tribunal Suprem, que va tornar el cas a una cort inferior perquè estudiés el cas de nou. El novembre de 2023 va ser posat en llibertat sota fiança, però va ser arrestat de nou només onze dies després. I a l'abril se'l va condemnar a mort, en una sentència que va provocar fortes crítiques internacionals.
La mort d'Amini va provocar fortes protestes que durant mesos van demanar la fi de la República Islàmica i només van desaparèixer després d'una repressió que va causar 500 morts i la detenció d'almenys 22.000 persones i en les que van ser executats vuit manifestants, un d'ells en públic. Moltes dones van deixar d'utilitzar el vel després de les protestes com a gest de desobediència civil i ara les autoritats han tret de nou als carrers a l'anomenada Policia de la Moral per reimposar l'ús de la peça islàmica.