Un tribunal revolucionari iranià ha condemnat aquest diumenge a les periodistes Nilufar Hamedi i Elahe Mohammadi, que van revelar el cas de Mahsa Amini, a set i sis anys de presó respectivament per cooperació amb el Govern hostil dels Estats Units, ha informat l'agència Miza, del Poder Judicial. Hamedi va ser la primera periodista que va informar de la detenció i posterior mort d'Amini i Mohammadi va cobrir l'enterrament de la noia de 22 anys, on van començar les protestes que van sacsejar el país durant mesos. Més de 100.000 persones van participar en una manifestació a Saqqez, a l'Iran, a la tomba de la noia kurda Masha Amini, quan es van complir els 40 dies de la seva mort als 22 anys, després de ser detinguda per la policia per portar mal posat el vel islàmic. Entre els participants en la marxa hi havia moltes dones, i la gran majoria no portaven el vel considerat un símbol masclista.
Les dues periodistes han estat sentenciades a cinc anys més per col·lusió contra la seguretat nacional i a un altre any entre reixes per difusió de propaganda contra la República Islàmica de l'Iran. Les dues informadores hauran de complir la més gran de les penes, és a dir, set anys en el cas d'Hamedi, i sis en el de Mohammadi, d'acord amb Mizan. A més, se'ls prohibeix treballar per a mitjans de comunicació, l'afiliació a partits polítics i l'ús de xarxes socials durant dos anys. Tenen 20 dies per apel·lar la decisió judicial davant d'un tribunal superior.
Judici a porta tancada
Ambdues informadores van ser arrestades al setembre i han passat bona part de la seva detenció en confinament solitari, segons van denunciar les seves famílies. Els judicis contra les dues periodistes van començar a finals de maig a porta tancada i només se'ls va permetre reunir-se amb els seus advocats el dia abans. Hamedi va publicar una foto d'Amini a l'hospital, quan es trobava en coma i intubada, i dies després va fer pública una altra imatge dels pares de la jove abraçats al passadís de l'hospital en conèixer la mort de la seva filla. Mohammadi va cobrir l'enterrament d'Amini a la seva ciutat de Saqez, al Kurdistan, on van començar les protestes i es van cremar els primers mocadors el 17 de setembre.
Gairebé un centenar de periodistes i fotògrafs van ser detinguts per realitzar la seva feina durant les mobilitzacions a l'Iran, d'acord amb el Comitè per a la Protecció de Periodistes, de la qual 80 informadors han estat posats en llibertat sota fiança. La mort d'Amini va provocar fortes protestes que durant mesos van demanar la fi de la República Islàmica i només van desaparèixer després d'una repressió que va causar 500 morts, la detenció d'almenys 22.000 persones i en les que van ser executats set manifestants, un d'ells en públic. El primer aniversari de la mort d'Amini es va commemorar el 16 de setembre al mig d'una forta repressió i un enorme desplegament de forces de seguretat, i només es van produir tímides protestes.