Centenars de nenes han patit misteriosos enverinaments amb gas durant les últimes setmanes en col·legis d'Iran. Es tracta d'uns incidents que semblen destinats a intentar paralitzar l'educació de les estudiants. El primer cas d'enverinament es va registrar a finals de novembre a la ciutat de Qom, i des d'aleshores s'han repetit en nombroses escoles, en almenys 15 ciutats del país. L'última vegada aquest mateix dimarts. Igual que en casos anteriors, les estudiants es van queixar de mal de cap, palpitacions al cor, nàusees i marejos. En aquest sentit, han afirmat percebre una olor, una barreja entre taronja podrida i productes de neteja. En algunes ocasions, els enverinaments han estat massius, com els de la ciutat de Qom, on van resultar afectades 50 noies. I en un altre incident, el de fa uns dies a la mateixa ciutat, 80 estudiants han estat hospitalitzades en un institut. Fins ara, però, no ha transcendit la mort de cap estudiant.
Les autoritats de l'Iran han tardat a reaccionar i havien ignorat els fets. Ara, però, han confirmat que es troben investigant una sèrie d'informes que afirmen que s'han enverinat diverses escoles com a “venjança” pel paper destacat que han tingut les joves iranianes en les protestes contra el règim teocràtic actual i les seves imposicions sobre les dones, com la de dur el hijab. Les últimes informacions destaquen que es podrien atribuir els fets a un grup radical. Les protestes van començar fa mesos, tot i que fins ara no s'han posat a investigar aquests estranys enverinaments. Les protestes de mesos enrere han perdut part de la intensitat per la dura repressió, però no han desaparegut del tot. Cal recordar que el detonant de tot plegat va començar amb l'assassinat de Mahsa Amini en mans de les autoritats iranianes per no dur correctament el vel obligatori.
Qui hi ha darrere dels enverinaments a l'Iran?
Gran part de les persones que es van mobilitzar van ser dones, en especial les més joves, és a dir, fins i tot aquelles que encara estan a l'escola o l'institut. Es van fer virals imatges de joves col·legiales fent fora de les seves escoles representants i autoritats del govern que pretenien assegurar-se que duien el vel correctament. A més, d'una humiliació pel règim teocràtic de l'Iran, aquesta actitud de les joves també ha despertat la ira dels qui donen suport al règim. Justament per això, les autoritats iranianes tracten els enverinaments com un acte de venjança, segons informa The Guardian.
El viceministre d'Educació de l'Iran, Younes Panahi, ha afirmat davant dels periodistes: "Després de l'enverinament de diversos estudiants a Qom... es va trobar que algunes persones volien que es tanquessin totes les escoles, especialment les escoles de noies". A més, va afegir: "S'ha revelat que els compostos químics utilitzats per enverinar els estudiants no són productes químics de guerra... els estudiants enverinats no necessiten tractament agressiu i un gran percentatge dels agents químics utilitzats són tractables".
Quins són els efectes dels enverinaments?
Un metge, que demana mantenir-se sota l'anonimat, ha declarat al mateix mitjà britànic: "Amb les dades disponibles, la causa més probable d'aquesta intoxicació podria ser un agent organofosforat feble. Fins i tot si alguns dels alumnes enverinats mostren un signe de sudoració severa, excés de salivació, vòmits, hipermotilitat intestinal i diarrea, l'atac es va fer amb aquest agent". El professional apunta que es tracta d'un atac químic. Opinió que comparteix l'activista Masih Alinejad.
"En la meva opinió, aquest atac químic és una venjança de la República Islàmica contra les dones valentes que rebutjaven el hijab obligatori i sacsejaven el 'mur de Berlín ' de [Aiatol·là Ali] Khamenei", ha sentenciat Alinejad, que ha afegit: "Jo anomeno a això terrorisme biològic i l'ONU hauria d'investigar-ho. Necessitem una organització externa per investigar com més aviat millor".
Hi ha investigacions oficials al respecte?
Les autoritats van ignorar aquests enverinaments. Ara, però, el president de l'Iran, Ebrahim Raisí, ha ordenat aquest dimecres una investigació per aclarir els fets. Perquè, de moment, els casos de centres afectats no s'aturen. Enmig de nous casos amb centenars de joves afectades i de l'augment del descontentament popular.
A la reunió setmanal del Gabinet, Raisí ha donat instruccions al ministre d'Interior, Ahmad Vahidí, i al Ministeri de Salut perquè investiguin "amb rapidesa" les causes dels enverinaments que s'estan produint a les escoles femenines les últimes setmanes. De moment, no hi ha més detalls oficials.