El Parlament iranià ha pres una controvertida decisió en aprovar una nova llei que endureix les penes per no utilitzar el vel islàmic, conegut com a hijab, en un període de tres anys. La Llei de Suport a la Cultura de la Castedat i l'Hijab va ser concebuda per una petita comissió judicial i cultural a porta tancada a l'agost, i finalment ha estat votada pels diputats aquest dimecres. La moció, que ha rebut 152 vots a favor, 34 en contra i set abstencions dels 201 diputats presents, ara haurà de ser ratificada pel Consell dels Guardians, un organisme amb capacitat de vet sobre les decisions del Parlament.
La nova llei té per objectiu combatre la falta d'ús del vel a l'Iran, un gest de desobediència civil que ha guanyat força des de la tràgica mort de Mahsa Amini el setembre de 2022. Amini va morir després de ser detinguda per la Policia de la Moral per no portar correctament el hijab. Les sancions establertes en la llei són severes, incloent-hi multes de fins a 2.000 dòlars i penes de presó de fins a cinc anys per a aquelles dones que apareguin en públic sense mocador. A més, es contempla la confiscació de vehicles i la prohibició de conduir. També es poden imposar deduccions de salari, la pèrdua de prestacions laborals i la prohibició d'accedir a serveis bancaris. Tanmateix, la llei no es limita a l'ús del hijab, ja que també imposa sancions a dones i nenes que mostrin qualsevol forma de "nuesa d'alguna part del cos o portin roba fina o ajustada" en espais públics o a les xarxes socials. Això inclou la prohibició de l'ús de pantalons trencats, mànigues curtes o bermudes, i estableix l'acomiadament de treballadors que no compleixin aquestes normes.
La comunitat internacional ha reaccionat amb indignació davant d'aquesta legislació. Experts de l'ONU l'han qualificat d'"una forma d'apartheid de gènere", argumentant que les autoritats iranianes estan aplicant una discriminació sistemàtica amb la intenció de sotmetre les dones i nenes del país.
L'aprovació d'aquesta llei es produeix tot just quatre dies després del primer aniversari de la mort de Mahsa Amini. Per commemorar aquest trist esdeveniment, es van implementar estrictes mesures de seguretat a tot el país per evitar protestes, recordant les violentes manifestacions que van sacsejar l'Iran l'any passat i que van deixar un saldo de 500 persones mortes. Les reaccions a l'Iran han estat mixtes. Mentre alguns veuen aquesta llei com un pas necessari per preservar la tradició i la cultura islàmica del país, d'altres la consideren un retrocés en els drets de les dones i un intent de controlar la seva llibertat individual. La societat iraniana es troba profundament dividida sobre aquesta qüestió, i és probable que el debat continuï en els anys vinents.