Les protestes a l'Iran no s'aturen. Precisament per aquest motiu, el govern estudia la imposició de noves restriccions d'internet, com ara la criminalització de les VPN (programes antifiltres d'internet), enmig de les protestes provocades per la mort de Mahsa Amini fa més d'un mes. El ministre de Comunicacions, Isa Zarepou, ha lamentat aquest dimecres que l'ús d'aplicacions VPN no sigui un crim i ha anunciat que es treballa perquè la utilització d'aquestes aplicacions sigui penada. “Per descomptat, es duen a terme esforços per criminalitzar-los (els VPN)”, ha destacat Zarepou a televisions iranianes després d'una reunió setmanal del Gabinet, en què va participar el president de l'Iran, Ebrahim Raisí.
El ministre, tal com assenyala Efe, ha puntualitzat que els VPN “provoquen seriosos danys als dispositius, com ara telèfons, portàtils i ordinadors, perquè faciliten l'accés dels hackers als telèfons de les persones”. Per això, “com a expert”, ha recomanat als usuaris que no els facin servir. A més, ha afirmat que l'últim mes s'han aplicat "restriccions temporals a internet", i que algunes d'aquestes mesures ja han estat aixecades.
Sense l'ús d'una VPN en aquests moments no és possible accedir a mitjans de comunicació de fora del país, Twitter, Instagram o Whatsapp, entre molts altres serveis. En els darrers dies, moltes aplicacions de VPN han deixat de funcionar i activistes han afirmat que les autoritats estan augmentant la pressió sobre aquests serveis.
L'Iran vol tallar les protestes per la mort d'Amini
El govern iranià està aplicant fortes restriccions a internet des del començament de les protestes per la mort d'Amini el 16 de setembre, després de ser detinguda tres dies abans per la policia de la moral per portar malament el vel a Teheran. Els serveis d'internet mòbils són tallats molts dies, especialment a les tardes, quan solen passar les protestes, les xarxes fixes funcionen més lent del que és habitual i de vegades també són bloquejades totalment.
A això se suma el bloqueig de les aplicacions de Whatsapp i Instagram, les úniques que no estaven censurades al país abans del començament de les protestes. Zarepou a més ha insistit que no s'ha pres una decisió sobre si mantenir bloquejades de manera permanent Instagram i Whatsapp, que eren les úniques aplicacions de fora del país que no estaven censurades i ara estan bloquejades. Activistes i periodistes han denunciat que aquestes accions estan destinades a silenciar les protestes i sobretot els vídeos que inunden les xarxes socials mostrant dones cremant vels, cridant “dona, vida, llibertat” i la repressió estatal.
La Cambra de Comerç de l'Iran ha advertit que cada hora de tall d'internet suposa unes pèrdues econòmiques d'1,5 milions de dòlars i que les restriccions a la xarxa posen en perill els llocs de treball de nou milions de persones al país, ha destacat Efe. El govern va intentar aprovar aquest any una llei de “Protecció dels Usuaris a Internet”, que establia fortes restriccions, però va ser rebuda amb una forta controvèrsia i la seva aprovació va ser posposada.
Les protestes han anat evolucionant a mesura que les autoritats han reaccionat: van començar amb mitjanes mobilitzacions a dotzenes de ciutats per passar a les universitats, i d'elles a petites concentracions, esporàdiques i disperses pels carrers, per tornar a les facultats. L'ONG Iran Human Rights, amb base a Oslo, ha informat de 108 víctimes mortals arran d'aquestes protestes, entre les quals hi ha 23 menors, d'11 a 17 anys.
L'escaladora Elnaz Rekabi, al centre de la polèmica
L'escaladora iraniana Elnaz Rekabi ha estat rebuda la matinada d'aquest dimecres per les masses de manifestants que fa setmanes que protesten per la llibertat arreu del país. Ho ha fet enmig de la preocupació generalitzada després que competís sense portar el vel islàmic a Corea del Sud, en un gest que es va entendre com una mostra de suport a les revoltes en el seu país. Les seves declaracions, però han aixecat polseguera: "Em disculpo per les preocupacions que vaig causar", ha afirmat Rekabi a Instagram, referint-se als rumors que l'havien segrestat, i ha matisat que en la ronda final del Campionat Asiàtic d'Escalada celebrat a Corea del Sud, "a causa de la programació inapropiada i que em van cridar de manera impredictible per sortir a escalar, involuntàriament vaig tenir un problema amb la meva vestimenta". Moltes veus s'han alçat assegurant que aquesta declaració hauria estat feta sota coacció.