L'Iran ha executat aquest dissabte a un ciutadà britànic-iranià, acusat d'espiar per als serveis d'intel·ligència del Regne Unit mentre ocupava càrrecs de defensa al govern de l'Iran. Exviceministre de Defensa, Alireza Akbari, condemnat per espiar per als serveis d'intel·ligència britànics, ha estat executat enmig de crides internacionals per a paralitzar l'execució. "Alireza Akbari, exoficial iranià, ha estat executat aquest dissabte per espiar per a l'agència d'intel·ligència britànica", va informar el mitjà de comunicació Mehr. Les autoritats judicials iranianes van informar de la condemna a mort de l'exviceministre el dimecres, encara que es desconeix quan va ser sentenciat per "espiar per a l'MI6" a canvi d'"1.805.000 euros, 265.000 lliures i 50.000 dòlars", quantitats que no s'han confirmat i que han fet públiques des de la justícia iraniana.
La seva execució s'ha dut a terme malgrat les crides perquè fos detinguda. "L'Iran no ha de continuar amb la brutal amenaça d'execució", va afirmar ahir el ministre britànic d'Afers exteriors, James Cleverly. "Estem seguint de ben a prop el cas d'Alireza Akbari", va afegir. Per altra banda, els Estats Units va exigir ahir l'alliberament immediat de l'exviceministre de Defensa. "Els Estats Units es fa ressò de la ferma crida del govern britànic perquè l'Iran no procedeixi a aquesta execució i alliberi immediatament el senyor Akbari", va defensar en roda de premsa el segon portaveu del Departament d'Estat, Vedant Patel.
La República Islàmica de l'Iran ha estat acusada d'usar a presos amb doble nacionalitat especialment, però també d'altres països, com a mesura de pressió o per a intercanvi de presoners amb altres països. Això ha estat denominat com la "diplomàcia dels ostatges" de l'Iran per altres països i organitzacions de drets humans. Akbari va ocupar el càrrec de viceministre de Defensa durant el mandat de l'expresident reformista Mohamed Katami (1997-2005) i va ser detingut fa tres anys. El Ministeri d'Intel·ligència ha descrit a Akbari "com un dels casos més importants d'infiltració" de la seguretat del país persa.
L'anunci de la seva condemna a mort es va produir enmig de les protestes que sacsegen l'Iran després de la mort sota custòdia policial de Mahsa Amini, després de ser detinguda per no portar bé el vel islàmic. Teheran ha acusat els Estats Units, Israel, el Regne Unit, França i Alemanya d'estar darrere de les protestes, en les quals han mort prop de 500 persones en la repressió policial. Almenys quatre persones han estat executades per la seva participació en les manifestacions i 17 han estat condemnades a la forca. l'Iran és un dels principals països en nombre d'execucions, amb 246 el 2021.