Nova execució pública a l'Iran d'un manifestant que havia participat en les protestes en aquest país contra la mort de Masha Amini, una jove que portava mal col·locat el vel islàmic, a mans de la policia. Aquesta mort va desencadenar un seguit de manifestacions a aquest país com no s'havien vist mai, a les quals s'han sumat persones de totes les edats, especialment les generacions més joves, a crit de "dones, vida i llibertat". Aquesta és la segona execució en pocs dies. L'home era Majidreza Rahnavard, a qui havien condemnat a mort. Ara, ha estat penjat en públic a la ciutat santa de Mashad. L'alarma i les reaccions internacionals que va provocar la primera execució durant la setmana passada no han servit de res, i les autoritats de l'Iran continuen amb els seus plans.
Segons ha informat la agencia semioficial Mizan, el presoner executat era Majidreza Rahnavar, condemnat a mort per, presumptament, haver matat a dos membres de les forces de seguretat de l'Iran: "Va ser sentenciat a mort per 'guerra contra Deu', apunyalar fins a la mort a dos membres de les forces de seguretat", i ferir a altres quatre agents a finals de novembre. Concretament, va ser arrestat el 18 del mes passat, quan intentava fugir del país, i el judici es va celebrar dia 29, quan va ser condemnat. Sempre segons aquesta publicació, durant el judici l'acusat hauria acceptat l'autoria dels fets, lamentat "haver fet patir a moltes famílies". Les xarxes s'han omplert de fotografies d'aquest noi després de l'execució, i persones d'arreu del món n'han destacat la seva valentia per participar en unes protestes a favor de la llibertat de la dona al seu país, tot i les terribles conseqüències.
28 persones més podrien ser penjades a la forca
Rahnavar és la segona persona executada públicament, després que quatre dies enrere l'Iran pengés a Moshen Shekari, un altre home que havia estat condemnat a mort per haver participat d'aquestes protestes. Ells dos només són els primers, ja que 9 presos més també han estat condemnats pels tribunals iranians. Amb tot, segons Amnistia Internacional, 28 presos més podrien acabar a la forca. "Ens horroritza que les autoritats iranianes hagin executat a Shekari menys de tres setmanes després d'haver-lo declarat culpable i condemnat a la pena de mort en un simulacre de judici manifestament injust. Davant el brutal compliment de les autoritats iranianes de les seves amenaces públics d'accelerar les causes de pena de mort i dur a terme les execucions amb rapidesa, tenim por que altres persones corrin perill imminent de ser executades", deia llavors la directora adjunta de la fundació per Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica, Diana Eltahawy. Els seus temors s'han fet realitat, i només quatre dies després, l'Iran ha executat un altre manifestant.
Execucions per espantar els manifestants
L'execució de Shekari va provocar una onada de condemnes internacionals, especialment des de països occidentals, que han demanat a l'Iran que posi final als penjaments. Aquestes peticions han estat manifestament ignorades per part de les autoritats iranianes, que han continuat amb els seus plans sense escoltar el rebuig que provoquen les seves decisions contra els manifestants. Ara, la Unió Europea preveu noves sancions a partir d'aquest dilluns contra les violacions dels drets humans, i segons les altes autoritats europees, la primera execució tenia com a objectiu espantar a la resta de manifestants.