Una de les conseqüències més immediates de les protestes a l'Iran ha estat el gran nombre de detencions que hi ha hagut. De tots els detinguts que han estat jutjats, una part han estat condemnats a mort. Aquest dilluns, el Poder Judicial iraní ha afirmat que alguns d'aquests condemnats a mort seran executats "aviat". Les forces de seguretat iranianes han detingut a centenars de persones des de l'inici de les protestes i de moment es té constància de sis sentències a mort per part del Poder Judicial, però l'opacitat del règim islamista deixa marge de dubte sobre el nombre de condemnats.
El cap del Poder judicial, Gholamhosein Mohseni Ejei, ha afirmat que "algunes" de les condemnes a mort de manifestants condemnats per "corrupció sobre la terra" i "guerra contra déu" han estat "confirmades" per instàncies superiors. Les condemnes "s'aplicaran aviat", va dir Ejei durant un discurs en la reunió del Consell Suprem del Poder Judicial, recull el diari Shargh. Aquest mitjà confirma que almenys sis persones han estat condemnades a mort per la seva participació en les protestes que sacsegen el país des del 16 de setembre, després de la mort sota custòdia policial de la jove Mahsa Amini, detinguda per portar mal posat el vel islàmic. Els sis condemnats estaven acusats de "guerra contra déu" i de "corrupció en la terra", conceptes que engloben una sèrie de delictes contra l'islam i la seguretat pública.
La mort de Mahsa Amini ha estat l'espurna que ha encès una revolució social a l'Iran. Aquesta revolució, principalment protagonitzada per joves que demanen canvis en el règim islàmic, està començant a obtenir alguna resposta. La dictadura islàmica de l'Iran s'ha caracteritzat pel seu immobilisme i mà dura, però una mobilització com la que viu actualment fa trontollar els seus fonaments. Per intentar sufocar les protestes, que no perden corda malgrat la sagnant repressió de les autoritats, el govern es veu obligat a prendre altres mesures: se suprimeix la policia de la moral i s'obre la porta a una reforma de la llei que obliga les dones a dur hijab. Així doncs, la policia de la moral té els dies comptats a l'Iran, segons va anunciar el fiscal general del país, Mohammad Yafar Montazerí. El fiscal ha remarcat que aquesta policia "no té res a veure amb el Poder Judicial".
En un escenari en què la llei es fes més laxa, la qüestió que els experts es pregunten és si serà suficient perquè el règim sobrevisqui. Les protestes que denuncien l'obligatorietat del vel també carreguen contra el règim que imposa aquestes lleis i reprimeix els ciutadans. Blanquejaran aquests moviments les 200 persones que l'Iran ha reconegut que han perdut la vida durant aquestes protestes? De moment als carrers segueixen sortint centenars de persones amb cartells com "No es tracta de protesta, això és una revolució", "No volem República Islàmica" o "Mort al dictador".