Tal com va advertir setmanes enrere, l'Iran ha respost a les mesures restrictives de la Unió Europea per la repressió a les protestes després de la mort de la jove Mahsa Amini, detinguda per portar el vel mal posat. Aquest dimecres, les autoritats iranianes han anunciat sancions contra dotze persones i vuit entitats europees, acusades de "donar suport al terrorisme i incitar a la violència". El ministre d'Exteriors de l'Iran ha reconegut que aquesta acció és una resposta "recíproca" a les mesures imposades per la UE i ha explicat que les sancions prohibeixen a les persones de la llista entrar a l'Iran, la confiscació de les seves propietats i actius en sòl iranià, així com el bloqueig dels seus comptes bancaris al país. Entre les persones a qui s'apliquen aquestes mesures restrictives, hi ha l'eurodiputat del Partit Popular Javier Zarzalejos, copresident del grup Amics d'un Iran Lliure a l'Eurocambra; Alejo Vidal Quadras, per la seva relació amb l'Organització dels Mujahidins del Poble de l'Iran, i l'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch.
Més europarlamentaris sancionats per l'Iran
L'Iran també ha aplicat aquestes mesures a altres europarlamentaris. És el cas del txec Jan Zahradil, el suec Charlier Weimers, l'alemany Helmot Geuking i l'eslovac Milan Azver, que a més a més és copresident de l'anomenat grup Amics d'un Iran Lliure al Parlament Europeu. Entre els sancionats, també consten la representant de l'Assemblea Nacional Francesa, Meyer Habib, l'alcaldessa de la ciutat francesa de Villepinte, Matine Valleton, i l'exalcalde del primer districte de París Jean Francois Legaret. Segons han detallat les autoritats iranianes, les persones i entitats han estat sancionades "a causa de les seves accions deliberades de suport al terrorisme i grups terroristes, la promoció i incitació al terrorisme, i propagació de la violència i l'odi, cosa que ha causat disturbis, violència, actes terroristes i violacions dels drets humans contra la nació iraniana".
A la llista de les autoritats iranianes, també han inclòs alguns mitjans de comunicació, com l'alemany Deutsche Welle Persian i el francès RFI Persian, a més de la Lliga Internacional Francesa Contra el Racisme i l'Antisemitisme (LICRA) i l'Organització Stop the Bomb. Els redactors en caps del diari alemany Bild Johanned Boie i Johanned Boie també han estat sancionats, així com el grup d'Amics d'un Iran Lliure del Parlament Europeu i el Comitè Internacional a la Cerca de Justícia (ISJ).
Resposta de l'Iran a les sancions de la UE
Aquestes mesures restrictives de l'Iran han arribat després que la UE sancionés diversos ciutadans iranians, entre ells el cap de la Policia de la moral, responsable de la detenció de la jove Mahsa Amini. També es van imposar mesures contra quatre empreses del país per la seva implicació en la repressió de les protestes. Aquestes persones es van sumar a la llista negra de la UE, que de moment ja suma un total de 97 individus i 8 entitats iranianes, les quals no poden viatjar ni moure actius de territoris que formen part de la Unió Europea. Tampoc poden exportar cap a l'Iran equipaments que puguin ser utilitzats per reprimir a la població, ni que permetin supervisar les telecomunicacions. A més a més, la setmana passada la Unió Europea també va aprovar noves sancions contra persones de l'Iran per subministrar drons "kamikaze" a Rússia per atacar Ucraïna.