En un moment en què la població de l'Iran, especialment les dones, han començat a sortir al carrer per reclamar més drets i llibertats, el govern del país va en la direcció contrària i en tan sols una setmana han condemnat a mort a dos manifestants pel simple fet d'haver participat en una de les moltes protestes que han tingut lloc en aquest territori les últimes setmanes, fet que ha suposat un abans i un després. Si la primera sentència va arribar durant el cap de setmana, en les últimes hores s'ha conegut que un tribunal revolucionari iranià ha sentenciat un altre pres acusat de participar en aquestes protestes per la llibertat. En el seu cas, va ser condemnat per atacar a una persona amb un ganivet, calar foc a una motocicleta i declarar la guerra contra l'Estat, tot i que aquesta sentència encara pot ser apel·lada a tribunals superiors. En el cas de la primera sentència, al condemnat se li imputaven delictes contra la seguretat nacional i "corrupció a la terra".
A banda de aquests dos condemnats a mort, també hi ha altres persones a presó per haver participat en les protestes que han inundat l'Iran i especialment Teheran, la seva capital, per denunciar la mort de Masha Amini, una jove que va ser detinguda per la Policia per portar mal posat el vel islàmic i que va morir a comissaria, tot i que les autoritats s'han espolsat les mans davant aquest cas i han rebutjat qualsevol mena de responsabilitat. Així i tot, el seu cas ha suposat l'inici d'una revolució, que també ha rebut el suport d'altres països que han volgut denunciar el que li va passar a Amini, i també el d'una gran repressió, amb, de moment, dues penes condemnes de mort, una xifra que es podria anar ampliant en els pròxims dies.
2.000 acusats per participar en manifestacions
A banda dels condemnats i els empresonats, les autoritats del país han acusat a més de 2.000 persones de diferents delictes per la seva participació en les mobilitzacions. En aquestes, molt poc habituals fins ara, es demana que es posi fi a la República Islàmica. Entre aquestes 2.000 persones hi poden haver nous condemnats a mort, ja que s'enfronten a aquesta mena de penes. Les condemnes, però, no han posat la por al cos als iranians, sinó al contrari: les protestes s'han incrementat en les últimes hores amb més manifestacions i vagues, coincidint amb les de fa tres anys, el 2019. Llavors, es protestava per la pujada del preu del combustible i 300 persones van morir per la repressió de les autoritats, segons les xifres aportades per Amnistia Internacional. De fet, en ciutats del país els comerços van haver de tancar, mentre que la població, especialment joves universitaris, van sortir al carrer per reclamar "dona, vida i llibertat", un dels lemes que s'ha fet mundialment conegut arran del cas Amini, o "mort al dictador", en referència a Ali Jameneí, líder del país. En elles, les dones continuen prenent foc al seu vel, quelcom que fa només uns mesos era impensable, però la situació ha canviat radicalment.