Els iranians ja tenen accés des d'aquest dimecres a les populars aplicacions internacionals de WhatsApp i Google Play, després que el govern iranià decidís aixecar el bloqueig imposat des de fa dos anys a aquestes plataformes, com a mesura de repressió. “Aquest matí he pogut enviar missatges per WhatsApp sense fer servir VPN (xarxes privades virtuals per desbloquejar l'internet)”, ha dit a Efe Hamid, un veí del nord de Teheran que treballa en una cafeteria. Però el jove de 32 anys ha lamentat que encara hagi de fer servir la VPN per accedir a Instagram i Telegram, que són les plataformes més populars a l'Iran.

Llibertat a mitges 

Doncs mentre molts esperaven amb optimisme l'eliminació total de les restriccions a les xarxes socials, aquest dimarts el Consell Suprem del Ciberespai de l'Iran, integrada pels caps dels tres poders, entre d'altres, va decidir aixecar, en un primer pas, només les limitacions al servei de missatgeria WhatsApp i la plataforma de distribució digital d'aplicacions mòbils de Google Play. Això suposa un pas cap a la promesa del president iranià, Masud Pezeshkian, d'eliminar les restriccions a internet.

Fet que va ressaltar el ministre iranià de Comunicacions i Tecnologies de la Informació, Sattar Hashemi, i va afirmar que “aquest camí continua” en un missatge a X, plataforma bloquejada a l'Iran, però que les autoritats utilitzen de manera oficial. A més de X, també segueixen prohibides Instagram, Telegram i YouTube.

"L'accés a WhatsApp és un pas important, però els iranians depenen més d'Instagram i de Telegram, especialment per als seus negocis", ha comentat a Efe Kian, empleat d'una casa de canvi al centre de la capital iraniana. En aquest sentit, ha detallat que milers o milions d'iranians utilitzen la plataforma Instagram per promocionar els seus negocis, serveis i per a la venda de diversos articles.

Tot i les restriccions, però, gran part dels ciutadans han aconseguit accedir a les plataformes internacionals mitjançant l'ús de les VPN. “Com a primer pas, aixecar el bloqueig a dues plataformes és valuós, però no suposa res nou. Els desbloquejadors (VPN) continuen estant als telèfons dels ciutadans, imposant un cost excessiu a la cistella de subsistència de la gent”, ha criticat Sakineh Saadat, exassistenta presidencial per als drets socials i llibertats.

L'ús de les VPN salva l'Iran de la censura

Els iranians semblen haver guanyat el posat davant del govern en continuar accedint a les plataformes bloquejades amb l'ús de VPN. Segons Saeedreza Ameli, membre del Consell Suprem del Ciberespai, el 97% dels iranians d'entre 15 i 17 anys utilitzen les xarxes privades virtuals per desbloquejar internet. Així mateix, un informe analític de la Universitat de Sharif de Teheran, publicat el juliol passat, va mostrar que el 79% dels ciutadans encara continuen utilitzant les plataformes estrangeres bloquejades amb l'ajuda de les VPN, per la qual cosa va qualificar de “fracassada”, la política de bloquejar l'accés a les xarxes socials internacionals.

Al setembre, els Estats Units van demanar a les grans empreses tecnològiques que ajudessin a evadir la censura imposada a internet a diversos països, inclòs l'Iran.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!