El primer ministre iraquià, Haidar al Abadi, va anunciar aquest dissabte que l'Exèrcit de l'Iraq dóna per finalitzada la guerra que ha dessagnat el país tres anys i mig, en anunciar el control dels últims reductes que el grup terrorista Estat Islàmic (Daesh) mantenia.
"Les nostres forces han aconseguit el control total de les fronteres amb Síria", a les províncies d'Al Anbar i Nínive, ha dit Al Abdadi en una compareixença a Bagdad.
El primer ministre va agregar: "S'ha arribat a la victòria gràcies a la unitat de tots els iraquians en la lluita contra un enemic que no pensava que veuríem aquest dia".
"Les forces iraquianes han alliberat tot el territori iraquià dels terroristes i controlen totes les fronteres i els seus passos. Els últims terroristes a l'Iraq han estat eliminats avui", ha dit el Ministeri de Defensa en un comunicat.
Recuperats 16.000 km2
El subcomandant de les forces iraquianes conjuntes, Abdelamir Yarala, va insistir que "s'ha consumat l'alliberament de tots els territoris de l'Iraq de les bandes de Daesh (acrònim en àrab d'Estat Islàmic) i les nostres forces controlen les fronteres entre l'Iraq i Síria des del pas fronterer d'Al Walid, fins al de Rabía", ha dit Yarala en un comunicat.
L'oficial ha explicat que les tropes han recuperat la zona d'Al-Jazira, entre Nínive i Al Anbar, amb el suport aeri de l'Exèrcit i que han représ el control de 90 pobles i més de 16.000 quilòmetres quadrats.
La coalició internacional contra Daesh, encapçalada pels Estats Units, ha felicitat en un comunicat "al poble de l'Iraq per la seva victòria" i ha remarcat que continuaran donant-li suport "mentre estableixen les condicions per a un futur segur i pròsper".
EUA: Històrica victòria
L'enviat especial dels Estats Units, Brett McGurk, ha insistit que es mantindrà el suport a les forces de seguretat iraquianes, a l'economia del país i a les tasques d'estabilització "per assegurar que Daesh mai no podrà tornar a amenaçar al poble iraquià o utilitzar el seu territori com a refugi".
"Destaquem la històrica victòria d'avui conscients de la feina que queda per fer", conclou McGurt al seu compte de Twitter:
Encara que el passat 10 de juliol es va donar per derrotat a Daesh amb l'alliberament total de Mòssul (a la foto, la mesquita d'Al Nuri), principal ciutat ocupada pels gihadistes, la lluita ha continuat fins a l'anunci d'aquest dissabte.
Tancada l'enverinada batalla de Mòssul, que va començar el 17 d'octubre de 2016 i no es va cloure fins al juliol d'aquest any, la resta de territoris que Daesh controlava al país, van anar caient a poc a poc.
A l'agost va ser el torn de Tel Afar, a l'oest de la província de Nínive, de la qual Mòssul n'és capital. A Tel Afar, un dels bastions insurgents, prop de Síria, va seguir a l'octubre la comarca d'Al Hauiya, a la província de Kirkuk.
El 5 d'octubre, les forces iraquianes van centrar els seus esforços al desert fronterer amb Síria, on a l'altra banda de la frontera, els gihadistes eren assetjats per les forces lleials al president Baixar El Assad i per les milícies "peixmerga" kurdes.
En aquesta última operació de les forces iraquianes s'ha recuperat el control de 183 quilòmetres de frontera, des del municipi d'Al Rumana, reconquerit el passat 11 de novembre, fins a la localitat de Tel Safuk, a prop de la frontera síria, recuperada el 8 de juny.
Sis milions de desplaçats
Aquests tres anys i mig de conflicte han deixat sis milions de desplaçats, tres milions i mig dels quals van buscar refugi en campaments i la resta van trobar allotjament en cases llogades, de familiars o coneguts
Segons les últimes dades de setembre de l'Oficina de l'ONU per als Refugiats, encara hi ha 3.200.000 desplaçats interns i onze milions de persones necessiten ajuda humanitària, malgrat que a moltes zones la població ja ha començat a tornar a casa seva.