Les autoritats islandeses han declarat la situació d'emergència després d'una sèrie de terratrèmols a prop de Gindavík, al sud-oest d'aquesta illa a l'Atlàntic Nord, i han advertit d'una possible erupció volcànica, per això han ordenat una evacuació preventiva d'aquesta ciutat a 50 quilòmetres de la capital, Reykjavík. "En aquest moment, no és possible determinar amb exactitud si el magma podria arribar a la superfície i on. Hi ha indicis que una quantitat considerable de magma s'està desplaçant en una àrea que s'estén des de Sundhnjúkagígar, al nord, cap a Grindavík" , ha informat el servei meteorològic islandès, qui monitòria l'evolució de la situació. 

"La quantitat de magma implicada és significativament superior a l'observada en les intrusions de magma més grans associades a les erupcions del Fagradalsfjall", s'adverteix des del servei meteorològic, que apunta que els signes que s'observen actualment són similars als de la vigília de la primera erupció d'aquest volcà el 2021 i molt semblants a l'activitat sísmica que es va mesurar aproximadament un mes abans d'aquesta erupció.

L'escenari més probable ara, tenint com a referent l'erupció del Fagradalsfjall, és que "el magma trigui diversos dies (en lloc d'hores) a arribar a la superfície", ha afegit l'autoritat meteorològica. Entre la mitjanit i les 14.00 hora local de divendres, es van mesurar uns 800 tremolors a uns tres quilòmetres al nord de Grindavík, nou amb una magnitud superior a 3.

La particularitat dels volcans islandesos 

Les erupcions volcàniques a Islàndia són pràcticament úniques en la seva espècie. La morfologia del terreny fa que la naturalesa de les erupcions es manifesti de forma molt diferent de la clàssica imatge d'una muntanya escopint lava des del seu cim. Les erupcions islandeses es caracteritzen per colades espesses i extenses emeses per fissures a terra, poc explosius. És a dir, es veuen rius de lava que s'obren arran de terra i s'obren camí lentament. 

fisura d'una erupció volcanica a Islandia. Foto: Viquipèdia
Fissura d'una erupció volcànica a Islàndia. Foto: Viquipèdia

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!