Islàndia registra una nova erupció volcànica al seu territori. El nombre de terratrèmols a Islàndia ha anat creixent de forma exponencial des del passat mes d'octubre, un precedent que conduïa directament a una potencial erupció volcànica. Finalment, els pronòstics s'han complert: el volcà al nord-est de la ciutat islandesa de Grindavík ha entrat en erupció. El volcà ha començat a escopir lava a prop de Sundhnúkagígar, a la península de Reykjanes i a uns quatre quilòmetres al nord-est de Grindavík.
- El volcà de Grindavík, a Islàndia, entra en erupció després de setmanes d'activitat sísmica
- Així ha estat el moment de l'erupció del volcà a Islàndia | VÍDEO
-
El volcà d'Islàndia que va paralitzar Europa fa una dècada: el precedent de l'Eyjafjalla
Fins aquí el seguiment en directe d'ElNacional.cat de l'erupció del volcà d'Islàndia. La potència de l'erupció va disminuint i les autoritats no pateixen per afectacions a l'espai aeri com en casos anteriors.
El vulcanòleg Ármann Höskuldsson assegura que l'erupció està en el seu millor moment en una mala seqüència de fissures. Creu que l'esquerda ha deixat d'allargar-se, així ho ha detallat al diari islandès RÚV.
Segons les autoritats islandeses, actualment, hi ha part de les colades meridionals que es van extingint. Els mitjans locals apunten que l'activitat es concentra al centre del túnel de magma.
La primera ministra d'Islàndia, Katrín Jakobsdóttir, ha recordat a través de Facebook que l'evacuació a Grindavík ja es va iniciar el 10 de novembre passat. Les autoritats islandeses van decidir suspendre a finals de novembre l'estat d'emergència declarat dotze dies abans a Grindavík per l'activitat sísmica perquè considera que havia decrescut la probabilitat d'una erupció dins els límits d'aquesta localitat. "Ara veiem que la terra s'obre i podem agrair a tots els nostres bons socorristes i científics que han patrullat aquesta zona en les últimes setmanes i mesos", remarca.
El president d'Islàndia, Guðni Jóhannesson, ha afirmat en un missatge de la xarxa social X (abans Twitter), que la prioritat és protegir vides i la infraestructura, i que per això Defensa Civil "ha tancat la zona afectada". "Ara esperem a veure què ens deparen les forces de la natura. Estem reparats i estem vigilants", ha subratllat.
An eruption has begun near the evacuated town of Grindavík. Our priorities remain to protect lives and infrastructure. Civil Defence has closed off the affected area. We now wait to see what the forces of nature have in store. We are prepared and remain vigilant.
— President of Iceland (@PresidentISL) December 19, 2023
📷 @Vedurstofan pic.twitter.com/yKx4WKU61c
L'Oficina Meteorològica d'Islàndia ha informat que la fissura eruptiva té uns 4 quilòmetres de llarg, amb l'extrem nord just a l'est de Stóra-Skógfell i l'extrem sud just a l'est de Sundhnúk. La distància des de l'extrem sud fins a la vora de Grindavík és de gairebé 3 quilòmetres.
El Ministeri d'Afers Exteriors espanyol recomana als turistes que segueixin les recomanacions de les autoritats locals davant l'erupció del volcà a la localitat de Grindavík. Es pot trobar informació de les autoritats locals aquí:
Al mes de novembre es declara la situació d'emergència a després d'una sèrie de terratrèmols a prop de Grindavík, al sud-oest d'aquesta illa a l'Atlàntic Nord. Davant una possible erupció volcànica van evacuar preventivament la ciutat, la qual està a pocs quilòmetres de l'erupció actual.
La intensitat de l'erupció del volcà que va començar a expulsar lava ahir a la nit està disminuint progressivament, segons l'Oficina Meteorològica d'Islàndia. Per altra banda, les autoritats islandeses han creat una zona de seguretat a la zona afectada, que ja va ser evacuada fa setmanes. "A l'inici de l'erupció es van observar grans fonts de lava i una intensa sismicitat sobre el dic. La potència de l'erupció ha disminuït amb el temps igual que la sismicitat i la deformació", recull l'Oficina en un comunicat.
Les erupcions volcàniques a Islàndia cauen lluny de l'imaginari col·lectiu que visualitza aquests fenòmens naturals com una gran muntanya escopint lava pel seu cim. La morfologia del terreny fa que la naturalesa de les erupcions es manifesti de forma molt diferent Les erupcions islandeses es caracteritzen per colades espesses i extenses emeses per fissures a terra, poc explosius. És a dir, es veuen rius de lava que s'obren arran de terra i s'obren camí lentament.
La nit islandesa ha quedat marcada per l'erupció del volcà, una erupció esperada des de fa setmanes en què l'activitat sísmica s'ha disparat.
Die Eruption am #Grindavík in #Island ist beeindruckend.
— Dr. David Lütke (@DrLuetke) December 19, 2023
Wieviel #Treibhausgas an diesem #Vulkan wohl entsteht?!
Es ist jedesmal grandios wenn die #Natur der Menschheit zeigt wo der Hammer hängt. pic.twitter.com/yCiMnrtW2W
El volcà d'Islàndia que va paralitzar Europa fa una dècada: el precedent de l'Eyjafjalla. L'erupció va obligar a tallar o minvar el trànsit aeri d'una gran part d'Europa entre els dies 14 i 18 d'abril de 2010. Islàndia torna a viure una erupció volcànica al seu territori i si bé el govern ha subratllat que aquesta no és una amenaça per la vida, la preocupació sobre les seves futures conseqüències s'enfoca en una nova afectació sobre el trànsit aeri. En especial en aquestes dates nadalenques.
Els usuaris comparteixen a les xarxes diverses imatges de l'erupció, la qual ha començat en plena nit i ha deixat fotografies dels rius de lava en plena nit.
Sauron has joined the chat #grindavik pic.twitter.com/lwEnw8dn0c
— giovanni (@givagivaz) December 19, 2023
Els helicòpters sobrevolen la zona per veure l'abast de l'erupció.
Das freigesetzte CO2, das dieser Vulkan auf Island seit gestern Nacht frech emittiert, müssen Sie wieder einsparen, sonst Hitzetod. Verstanden? pic.twitter.com/sfC1baOMH5
— BB (@drbrandner) December 19, 2023
Les autoritats islandeses han sol·licitat precaució a la població des d'abans de l'inici de l'erupció. L'inspector en cap de la Policia, Víðir Reynisson, ha assegurat que les persones "havien de sortir com més aviat millor de la zona de Grindavík". A més, ha assenyalat que "les condicions són perilloses" i ha reiterat la invitació a la gent abandonar la zona. "El que estem veient en aquest moment no és una erupció turística", ha destacat Víðir Reynisson.
L'erupció ha tingut lloc en plena nit i ha deixat imatges espectaculars. La foscor nocturna en aquesta zona d'Islàndia ha estat esquinçada per una fogonada que ha tenyit el cel de vermell, era la primera explosió, el tret de sortida dels rius de lava que s'han obert pas a la zona.
La particularitat d'aquesta erupció és la gran quantitat de lava que s'està alliberant sobre l'escorça. Les autoritats islandeses apunten que uns 100 a 200 metres cúbics (3.530 a 7.060 peus cúbics) de lava emergeixen per segon, diverses vegades més que en erupcions anteriors a la zona.
L'Oficina Meteorològica i Sismològica d'Islàndia (MET) ha informat que a les 22:17 hores del dilluns ha començat l'erupció volcànica que continua a hores d'ara. L'erupció és a prop de Sundhnúkagígar, a la península de Reykjanes i a uns quatre quilòmetres al nord-est de Grindavík.
Després de setmanes d'alertes, activitat sísmica i evacuacions preventives a correcuita els pronòstics s'han complert: el volcà al nord-est de la ciutat islandesa de Grindavík ha entrat en erupció.
Seguim en directe a ElNacional.cat l'última hora de l'erupció volcànica a Islàndia. Els sismes s'han concentrat a prop de la ciutat de Grindavík, com a símptoma de la lava movent-se sota terra.