La restricció d'Israel per part del subministrament d'aigua a Gaza a nivells inferiors a les necessitats mínimes equival a un acte de genocidi i extermini i un crim contra la humanitat, segons afirma un informe sobre drets humans. Human Rights Watch (HRW) va investigar els atacs israelians a la infraestructura de subministrament d'aigua a Gaza al llarg de la seva guerra de 14 mesos. Ha acusat les forces israelianes d'accions deliberades destinades a reduir la disponibilitat d'aigua potable de manera tan dràstica que la població s'ha vist obligada a recórrer a fonts contaminades, fet que ha provocat el brot de malalties letals, especialment entre els nens. Les accions d'Israel han matat milers de palestins i constitueixen un acte de genocidi, segons afirma HRW, citant declaracions de ministres de la coalició governant del país que es tallaria el subministrament d'aigua a Gaza com a prova de les seves intencions.
L'informe de 184 pàgines, Extermination and Acts of Genocide, apareix després que un informe d'Amnistia Internacional d'aquest mes conclogués que Israel havia comès genocidi a Gaza. A principis d'any hi va haver ordres provisionals de la Cort Internacional de Justícia perquè Israel aturés la seva ofensiva i prengués mesures immediates per evitar que es cometés un genocidi, a l'espera d'una decisió judicial sobre si ja estava cometent el crim. Israel ha rebutjat les acusacions d'haver comès genocidi o crims contra la humanitat a Gaza. El primer ministre del país, Benjamin Netanyahu, els ha qualificat de "falsos i escandalosos". El seu govern ha insistit en el seu dret a l'autodefensa després de l'atac impactant de Hamàs contra comunitats al sud d'Israel el 7 d'octubre de 2023 en què van morir 1.200 persones i unes 250 van ser preses com a ostatges.
Per altra banda, però, s'han registrat prop de 670.000 casos de diarrea aquosa aguda des que va començar la guerra, i més de 132.000 casos d'icterícia, signe d'hepatitis. Les malalties infantils supervivents també s'han tornat molt més letals a causa de la destrucció dels hospitals i les clíniques de salut de Gaza.
Què diu Israel davant d'aquestes acusacions?
El portaveu del ministeri d'Exteriors, Oren Marmorstein, destaca a través de les xarxes socials que "Human Rights Watch torna a estendre les seves difamacions per promoure la seva propaganda antiisraeliana". D'aquesta manera, insisteix en que l'informe són mentides i que en realitat, Israel, des de l'inici de la guerra, "ha facilitat el flux continu d'aigua i ajuda humanitària a Gaza, malgrat operar sota els constants atacs de l'organització terrorista Hamàs". Insisteixen, en aquest sentit, que Israel ha assegurat la infraestructura de l'aigua. El mateix portaveu, assegura que els socis internacionals han lliurat repetidament vaixells cisterna a través dels passos israelians, inclosa la setmana passada. A més, constata que Israel ha facilitat l'entrada de més d'1,2 milions de tones de subministraments humanitaris a la Franja de Gaza.
Here we go again - Human Rights Watch is once more spreading its blood libels in order to promote its anti-Israel propaganda.
— Oren Marmorstein (@OrenMarmorstein) December 19, 2024
The truth is the complete opposite of HRW’s lies.
Here are the facts:
- Since the beginning of the war, Israel has facilitated the continuous flow of… pic.twitter.com/kbflhIt9QG
En aquest sentit, posa el focus en Hamàs, que assegura que és qui ataca i saqueja sistemàticament aquesta ajuda. Així, constata que "aquest informe està ple de mentides que són espantoses, fins i tot si es comparen amb els estàndards ja baixos de HRW. Israel continuarà assegurant que l'ajuda humanitària entri a Gaza, en ple compliment del dret internacional".