La quarta jornada d’intercanvi de l’alto el foc entre Israel i Hamàs s’ha completat amb l’alliberament dels tres ostatges i la posterior sortida de 183 presoners palestins i la reobertura del pas de Rafah, tancat des del passat mes de maig, per permetre travessar la frontera amb Egipte dels primers civils malalts i ferits. Un parell d’hores després de l'alliberament dels ostatges, han començat a sortir els presoners de les presons israelianes. Inicialment, Israel tenia previst alliberar 90 reus, però el finalment s’ha confirmat la llista publicada per Hamàs, amb 183 noms, inclosos 18 que complien cadena perpètua, 54 amb llargues condemnes i 111 residents a Gaza detinguts després de l’atac del 7 d’octubre. 

D’aquesta manera es feia compliment al quart intercanvi entre Hamàs i Israel en el marc de la primera fase de l’acord per l’alto el foc que contempla l’alliberament de 33 ostatges a canvi de més de 1.900 presos palestins. Un cop completada les primeres quatre entregues, encara hi ha 65 persones que segueixen segrestades a Gaza, tot i que es creu que moltes d’elles no han sobreviscut. Dins del marc de l’acord, Hamàs alliberarà primer les dones i els nens, així com els homes grans, i en la darrera entrega es lliurarien els cossos sense vida dels ostatges que hagin mort.

Dels 183 presos alliberats, una part va ser traslladat des de la presó d’Ofer, a Cisjordània, mentre que la resta van ser enviats des de la presó de Ketziot a la Franja de Gaza.  Hi ha 72 d’aquests presos que van ser arrestats abans del 7 d’octubre, dels quals 54 són integrants de Fatah, vuit de Hamàs, sis de la Jihad Islàmica, dos del Front Popular per l’Alliberament de Palestina (PFLP) i altres dos del Front Democràtic per l'Alliberament de Palestina (FDLP).

Queixa de la Creu Roja per maltractament

A mig matí han començat a arribar a Ramal·lah (Cisjordània) els primers autobusos amb els palestins excarcerats. Segons informa el diari israelià Haaretz, la Creu Roja ha presentat una queixa al Servei Penitenciari d’Israel per maltractaments als alliberats en la presó de Keziot. Creu Roja ha denunciat que la dignitat dels presos era violada perquè eren traslladats amb les mans emmanillades sobre els seus caps, en postura de complet sotmetiment, amb un braçal en el canell amb la inscripció El poble etern (Israel) no oblida. El portaveu d’aquest servei, Zivan Freidin, ha justificat l’actuació assegurant que “els nostres guerrers de les presons estan tractant amb els pitjors enemics d’Israel, terroristes perillosos que seran tractats sota l’administració penitenciària fins al darrer moment: no farem concessions en matèria de seguretat del nostre poble”, ha reblat.

Presos tacats de sang

Entre els presos alliberats, hi ha alguns significatius, com Shadi Amuri, membre de la Jihad Islàmica i un dels ideòlegs de l’atemptat suïcida de Megido, en juny de 2020, en el que van morir 17 persones, la majoria militars israelians.

També figura a la llista Ashraf abu Shrur, a qui la justícia israeliana va declarar culpable de l’assassinat d’un soldat l’any 2000 prop de la Tomba de Raquel, un indret de veneració pels jueus, cristians i musulmans, que va ser escenari d’atemptats durant la segona intifada. També destaca el nom d'Ahmed Aslim, membre d’una cèl·lula armada vinculada a Fatah, i al que se l’acusa de perpetrar l’assassinat d’una parella d’israelians a Cisjordània en el 2020.

Reobre el pas tancat des del maig

D’altra banda, en la jornada d’aquest dissabte també destaca la notícia de què Israel ha reobert el pas de Rafah, un encreuament fronterer que és principal punt d’entrada i sortida de la Franja de Gaza. Aquest pas ha tornat a obrir-se per primer cop des de maig del 2024 per permetre que els primers 50 pacients civils palestins travessin de Gaza a Egipte per rebre tractament mèdic, tot i que es calcula que són més de 1.300 els que necessiten assistència mèdica. El Ministeri de Salut de Gaza, dirigit per Hamàs, ha assegurat que 50 nens malalts i ferits i 61 companys de la milícia han estat els primers a travessar la frontera. També s’espera que 50 membres de Hamàs travessin el riu com a part de l’acord de l’alto el foc amb l’intercanvi d’ostatges. Israel va assumir el control total del pas a l’inici de la guerra a Gaza.

La Unió Europea reprèn la missió a Rafah

Tot just obrir-se el pas de Rafah, la Unió Europea ha començat el desplegament d’efectius per dependre la seva missió en el pas, l'EUBAM, una operació policial que els 27 països membres van acordar rellançar amb el suport d’Israel, Egipe i l’Autoritat Palestina i que busca contribuir a l’alto el foc acordat entre Israel i Hamàs, al mateix temps que permetrà evacuar persones malaltes i ferides en la Franja. En un missatge a les xarxes socials, l'Alta Representant de la UE per a Política Exterior i Seguretat Comuna, Kaja Kallas, ha confirmat el desplegament europeu, al qual França, Itàlia i Espanya aportaran agents."Europa és aquí per ajudar: la missió civil fronterera de la UE es desplega avui al pas fronterer de Rafah a petició de palestins i israelians", ha assenyalat l'exprimera ministra d'Estònia. Segons ha destacat, l'operatiu "recolzarà el personal fronterer palestí i permetrà el trasllat de persones fora de Gaza", incloent-hi les que necessitin atenció mèdica. Aquesta mateixa setmana Espanya va confirmar que desplegarà una desena de guàrdies civils, mentre que França i Itàlia aportaran gendarmes i carrabiners.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!