Un cop confirmat que Iair Horn, Sagui Dekel-Chen y Sasha Troufanov, els tres ostatges israelians han estat alliberats per Hamàs i es troben ja sans i estalvis en territori israelià, el govern de Benjamin Netanyahu ha procedit a l’alliberament de 369 presoners palestins per complir amb la seva part del sisè intercanvi establert en l’acord de l’alto el foc en la guerra de Gaza. Del total de presoners alliberats aquest dissabte, 333 van ser detinguts per Israel després de l'atac efectuat per les milícies palestines el 7 d'octubre del 2023, que va deixar uns 1.200 morts en territori israelià, i 36 complien cadena perpètua per terrorisme o múltiples assassinats. Per primer cop en l’alliberament de presos, Israel ha optat per fer servir la mateixa propaganda política que fa Hamàs en els actes d’alliberament, i ha utilitzat la simbologia jueva per enviar un missatge. Els detinguts alliberats portaven samarretes amb l’estrella blava de David, el logotip del Shin Bet (el servei d’intel·ligència i seguretat interior d’Israel) i escrit en àrab la frase “no perdonarem ni oblidarem”. Aquest alliberament de presoners ha estat el més gran que s’ha produït fins al moment en el marc de l’acord per l’alto el foc

Les imatges en viu han confirmat que el primer autobús que transportava els presoners i detinguts palestins alliberats ha sortit de la presó d’Ofer, a Cisjordània. Nou dels presoners palestins es trobaven ja a la ciutat cisjordana de Ramal·lah mentre que tres més han estat transferits a Jerusalem Est. Els presoners també han estat rebuts pels seus familiars a Ramal·lah. La Mitja Lluna Roja Palestina ha avisat que quatre dels presos alliberats a Cisjordània han estat traslladats immediatament a un centre mèdic a causa de "la gravetat de les seves condicions de salut" sota captiveri israelià, segons un comunicat recollit per la cadena panàrab, Al-Jazira.

Els presoners traslladats a la Franja de Gaza han estat portats en autobusos fins a l’Hospital Europeu  per passar proves mèdiques i altres exàmens per confirmar la seva identitat. Mitjans palestins han informat que un dels presoners va ser traslladat a Gaza abans de l'arribada dels autobusos en una ambulància de la Creu Roja a causa del seu estat de salut. Set autocars, acompanyats per vehicles de la Creu Roja, han entrat des del territori israelià a la ciutat de Rafah, al sud de la Franja. L’alliberament s’ha fet de manera esglaonada i dels 369 presoners, 333 van arribar a Gaza, 11 van ser alliberats a Cisjordània i Jerusalem i 25 seran deportats a Egipte, per ser traslladats d'aquí a altres països.

Segons explica l’agència Efe, en arribar els autobusos a prop de l'hospital, centenars de ciutadans i periodistes locals s’han reunit al seu voltant i els han baixat dels autocars un per un mentre exhibien senyals de victòria i saludaven el públic que els havia vingut a rebre. Els presos van aparèixer per regla general amb abrics i jaquetes diferents de les dessuadores que el servei penitenciari israelià els va posar abans de sortir de la presó, en què es llegia la frase en àrab "No oblidarem ni perdonarem" amb una estrella de David. A un d'ells sí que se l’ha vist la dessuadora amb la frase, però els palestins que el van rebre s'han afanyat a tapar-la.

Condicions insuportables

Alguns dels presoners alliberats han fet declaracions a Al Jazeera després de la seva arribada a Ramal·lah. Un d'ells, Amir Abu Redaha, de 50 anys, ha relatat el seu patiment durant els 23 anys que va passar a la presó. Detingut l'abril del 2002, Abu Redaha va ser condemnat a cadena perpètua i 18 anys de presó. "Avui, després de tant de patiment, finalment hem estat alliberats. Les condicions a la presó són insuportables. Cops, humiliacions i gana eren part de la nostra rutina diària", ha explicat. "Sabíem que el dia de l'alliberament arribaria, però des del 7 d'octubre del 2023 ens van tallar totes les formes de comunicació", ha afegit.

En declaracions al mateix canal, Ibrahim Sarrahneh, de 55 anys, que va ser detingut el maig del 2002 i condemnat a sis cadenes perpètues i 45 anys de presó, ha compartit la seva experiència a les presons israelianes."No hi ha res més important que la llibertat. Les condicions de detenció són difícils. Humiliació, cops i insults", ha expressat Sarrahneh, que ha revelat, a més que, en assabentar-se del seu alliberament, va descobrir que un dels seus germans havia estat deportat a l'exterior. "Érem tres germans detinguts, i només ara m'assabento que un ho havien deportat", ha afegit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!