Dilluns al matí, en el marc de l'acord d'alto el foc, han estat alliberats 90 presoners palestins. Entre els alliberats de les presons israelianes hi havia 69 dones i 21 adolescents de Cisjordània i Jerusalem, segons Hamàs. Els presoners, la majoria dels quals van ser alliberats de la presó d'Ofer a Ramal·lah, a la Cisjordània ocupada, van ser rebuts per milers de persones que celebraven el seu retorn. Hamàs, per altra banda, va alliberar tres dones israelianes que havien estat preses com a ostatges en túnels subterranis de Gaza, després de ser segrestades per Hamàs. Entre les alliberades hi havia Emily Damari, de 28 anys, ciutadana britànica, que va ser alliberada juntament amb Romi Gonen, de 24 anys, i Doron Steinbrecher, de 31. Totes tres s'han reunit amb les seves mares després de ser lliurades pel Comitè Internacional de la Creu Roja.

Situació complicada a Gaza

Tot i l'alto el foc, que ha començat aquest diumenge, la situació a Gaza continua sent crítica. Quan van cessar els combats, centenars de camions d'ajuda van fer cua per entrar a Gaza i lliurar subministraments als seus 2,3 milions d'habitants, el 90% dels quals han estat desplaçats pel conflicte, molts d'ells diverses vegades. 

Al seu torn, l'Organització Mundial de la Salut afirma que està disposada a enviar ajuda humanitària a Gaza durant la treva entre Israel i Hamàs, però que per això necessitaria un “accés sistemàtic” a tot el territori. Gran part de la infraestructura sanitària de la Franja de Gaza ha estat destruïda pels atacs israelians durant la guerra durant més d'un any.

Alto el foc a Gaza

La primera fase de la treva va entrar en vigor després d'un retard de tres hores durant el qual els avions de guerra i l'artilleria israelians van bombardejar la Franja de Gaza. Almenys 13 persones van morir, segons les autoritats sanitàries palestines, controlades per Hamàs. Al Jazeera ha informat que almenys dos míssils van arribar a una família que viatjava en un carro tirat per un burro mentre intentava tornar a casa. 

Milers de palestins desplaçats han començat a tornar a casa seva, molts a edificis destruïts i cases en ruïnes. No hi ha cap pla detallat per governar Gaza després de la guerra, i encara menys per reconstruir-la. Nou de cada deu habitatges han estat destruïts, així com escoles, hospitals, botigues, mesquites i cementiris.

Les fases de la treva: en què consisteix cada una?

En virtut de la primera fase de l'acord d'alto el foc, que durarà 42 dies, Hamàs va acordar alliberar 33 ostatges, inclosos nens, dones (incloent-hi dones soldats) i homes més grans de 50 anys, a canvi de centenars de palestins detinguts a presons israelianes.

A la segona fase està previst que els ostatges que encara continuen vius siguin retornats a Israel i que s'alliberi a un nombre corresponent de presoners palestins, a més que Israel es retiri completament del territori. Els detalls seran objecte de noves negociacions, que s'iniciaran al cap de 16 dies d'haver començat la primera fase.

La tercera fase s'ocuparà de l'intercanvi dels cadàvers dels ostatges i dels membres de Hamàs morts, i es posarà en marxa un pla de reconstrucció per a Gaza. Els acords per a la futura governança de la Franja continuen sent confusos.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!