Israel aprova lleis que no estan exemptes ni de polèmica ni de crítiques. La Knéset (Parlament israelià) ha aprovat dilluns a la nit dues lleis, que entraran en vigor d'aquí a tres mesos, per prohibir l'activitat de l'agència de l'ONU per als refugiats palestins (UNRWA) a Israel, així com limitar la seva capacitat operativa als territoris palestins ocupats de Cisjordània i Gaza. En una primera votació, la Knéset va denegar a la UNRWA obrir oficines o proporcionar "serveis directes o indirectes" dins el territori sobirà d'Israel, inclòs l'annexionat Jerusalem Est, després d'una votació aprovada amb 92 vots a favor i 10 en contra.
"Els treballadors de la UNRWA que participen en activitats terroristes contra Israel han de retre comptes", ha dit després d'aquesta votació el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, sobre una de les principals acusacions per a aquesta última envestida. "En els 90 dies anteriors a l'entrada en vigor d'aquesta llei —i després— estem disposats a treballar amb els nostres socis internacionals per garantir que Israel segueixi facilitant ajuda humanitària als civils a Gaza d'una manera que no amenaci la seguretat d'Israel", ha destacat el mandatari.
Poc després, una segona llei va rebre també la llum verda dels legisladors, prohibint a qualsevol funcionari o entitat pública israeliana establir contacte amb la UNRWA o els seus empleats, la qual passarà a ser designada “organització terrorista”. Això impedirà, a la pràctica, que la UNRWA pugui continuar desenvolupant les tasques educatives i sanitàries als territoris palestins ocupats, ja que Israel no emetrà permisos d'entrada a la Franja, facilitarà la coordinació existent fins ara amb l'exèrcit o processarà pagaments mitjançant entitats bancàries israelianes.
La prohibició de la UNRWA, una amenaça
"Aquesta legislació amenaça un salvavides vital per a més de 2,5 milions de refugiats palestins a tot el territori palestí ocupat. Representa un intent deliberat de soscavar fonamentalment la UNRWA i la seva missió essencial de donar suport a l'auxili, l'educació i el desenvolupament humà dels refugiats palestins", ha denunciat l'organització legal palestina Adalah després de conèixer-se les dues votacions.
Per la seva banda, el comissionat general de la UNRWA, Philippe Lazzarini, ha denunciat a X que les dues legislacions representen l'últim pas a "la campanya en curs (d'Israel) per desacreditar la UNRWA" i ha dit que "només aprofundiran el patiment dels palestins, especialment a Gaza". Gairebé amb seguretat, aquestes lleis conduiran al tancament de l'oficina d'UNRWA a Jerusalem Oriental, que ha estat el blanc de manifestacions israelianes, de vegades violentes, des dels atacs de Hamàs el 7 d'octubre del 2023.
Cinc milions de refugiats reben serveis de la UNRWA
La UNRWA va ser establerta el 1950 per l'ONU i presta serveis socials a més de cinc milions de refugiats palestins —molts descendents dels centenars de milers de desplaçats per la creació de l'Estat d'Israel— que viuen ara a la Franja de Gaza, Cisjordània, Líban, Síria i Jordània. En aquest sentit, l'organització és "la columna vertebral de les operacions humanitàries a Gaza", ha destacat a Efe Jonathan Fowdler, un dels portaveus de l'organisme, que va destacar que sense la feina de l'agència, 660.000 nens perdrien l'única entitat capaç de continuar amb la seva educació.
Israel al·lega sense proves que més del 10% del personal de la UNRWA a Gaza té vincles amb Hamàs, i que els seus centres educatius, molts bombardejats durant la guerra a Gaza malgrat la presència de civils desplaçats, inciten a l'odi contra Israel. Al gener, Israel va dir que dotze empleats de la UNRWA havien participat activament en els letals atacs del 7 d'octubre, i l'agència va respondre immediatament, obrint una investigació interna i acomiadant aquests treballadors.
Allau de reaccions contra la decisió d'Israel
"Rebutgem i condemnem aquesta llei", hauria afirmat ja la Presidència palestina aquest dilluns, en resposta a l'aprovació de les lleis per prohibir l'activitat de l'organització. En un comunicat difós, el portaveu de la presidència palestina a Ramal·la, Nabil Abu Rudeineh, ha assegurat que el seu govern no permetrà la legislació, que entrarà en vigor d'aquí a tres mesos, i ha sentenciat que "l'aclaparadora majoria de la Knéset reflecteix la transformació d'Israel en un estat feixista".
Per altra banda, el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha qualificat aquest dimarts d'"intolerable" la nova legislació israeliana "La decisió adoptada pel parlament israelià de prohibir a la UNRWA la seva tasca de salvar vides i protegir la salut de milions de palestins tindrà conseqüències devastadores. És intolerable", ha destacat Tedros en un comunicat. El dirigent de l'OMS ha afirmat que l'aprovació de dues lleis per part de la Knéset dilluns a la nit "contravé les obligacions i responsabilitats d'Israel i amenaça la vida i la salut de tots els que depenen d'UNRWA". En aquesta mateixa línia, el secretari general de Nacions Unides, António Guterres, ha dit sentir-se "profundament preocupat" i ha recordat que Israel té "obligacions segons el dret internacional, incloent-hi la llei internacional humanitària i les que concedeixen privilegis i immunitats a l'ONU".
Hamàs, que controla de facto la Franja de Gaza, també ha condemnat aquest dimarts amb "fermesa" la nova legislació israeliana. Ho consideren part de la "guerra sionista i l'agressió contra la nostra població per eliminar la nostra causa i el dret dels refugiats palestins a tornar a casa", diu el comunicat, divulgat a través del seu canal de Telegram. Hamàs ha fet una crida a la comunitat internacional i a les Nacions Units a prendre "posicions fermes" contra la decisió d'Israel, així com a donar suport a la UNRWA per assegurar que continua la seva feina a la Franja de Gaza.