L'Exèrcit israelià ha intensificat els seus atacs i incursió al cor de la ciutat de Rafah, al sud de Gaza, com en el seu costat occidental; causant segons fonts mèdiques almenys 25 morts en un atac contra tendes de desplaçats -que no s'atribueix-, i gran destrucció en barris residencials.

Segons han confirmat fonts palestines, els atacs s'han concentrat ara a Al Auda, al centre de la ciutat de Rafah, i a Tal al Sultan, un barri al nord-oest. Les zones sud i est ja estan sota el seu control setmanes després que els tancs israelians iniciessin la seva incursió a l'urbs, el passat 6 de maig.

Una situació dramàtica

"Tota la ciutat de Rafah és una àrea d'operacions militars israelianes", va dir aquest divendres Ahmed al Sofi, alcalde de Rafah, en un comunicat difós pel grup islamista palestí Hamàs a Telegram. "La ciutat viu una catàstrofe humanitària i la gent està morint dins de les seves tendes a causa dels bombardejos israelians". Sofi va afegir que no queda cap centre mèdic funcionant a la ciutat i que els residents i desplaçats -segons UNRWA unes 65.000 persone- no poden cobrir les seves necessitats diàries de menjar i aigua.

Falta d'aliments i aigua

Al nord, la falta de menjar i d'aliment continua sent una qüestió crítica. Segons dades de l'ONU de l'1 al 18 de juliol, de les 61 missions coordinades d'assistència humanitària al nord de Gaza només 28 -el 46 % - van ser facilitades per les autoritats israelianes, detalla l'Agència de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA).

"L'absència d'aliments saludables i aigua potable accelera la propagació de malalties", ha alertat en un comunicat Hosam Abu Sfiya, el director de l'Hospital Kamal Adwan, al nord de la Franja. "No hem rebut cap subministrament essencial al nord de la Franja de Gaza, especialment aliments per a nens." La realitat a l'enclavament és que només una ínfima minoria pot menjar de forma regular, davant de l'absència d'aliment o els preus inassequibles. Molts ho fan una vegada al dia i falten llet i farinetes, denuncien organitzacions sobre el terreny. A més, l'escassetat de combustible obliga a cremar plàstic o llenya per cuinar.

Algunes malalties estan ressorgint, com l'hepatitis i la gastroenteritis.

"Tot el que podem oferir són algunes solucions mèdiques per a nens desnodrits", ha continuat Hosam Abu Sfiya. "Exigim l'entrada de combustible, aliments i subministraments mèdics." Per la seva part, l'ONG Metges Sense Fronteres (MSF) ha advertit del trauma psicològic que la guerra està causant als nens, alguns sense ganes de continuar vivint envoltats de tanta mort.

"El que estem veient en els nens petits, especialment, són símptomes de depressió perquè ho han perdut tot. Han perdut els seus pares, als seus germans, la seva casa, les seves joguines, tot el que feia que la seva vida diària fos normal," ha dit l'organització en un comunicat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!