Els serveis militars i la intel·ligència d'Israel coneixen els plans d'atac de Hamàs des de fa com a mínim un any. Tanmateix, els van semblar irrealitzables i van decidir descartar-los. Segons publica The New York Times, el pla descrivia amb gran precisió un assalt sorpresa com el que el grup islamista va dur a terme fa gairebé dos mesos, que va deixar 1.200 morts a Israel i centenars de persones segrestades. El mitjà estatunidenc cita "documents, correus electrònics i entrevistes" als quals ha tingut accés, que corroboren que les autoritats israelianes coneixien els plans de l'organització terrorista.
En concret, les autoritats israelianes van poder saber fa mesos que el pla de Hamàs, de 40 pàgines i amb el nom en clau Jericho Wall (Mur de Jericó), contemplava l'ús de drons per deixar fora de joc les càmeres de seguretat al llarg de la frontera amb la Franja de Gaza, o l'entrada massiva de militants a peu, amb motocicleta i usant parapents, encara que no establia una data per a l'operació.
Els responsables militars de la regió no van creure que un atac de tal magnitud fos possible, i van dubtar que el pla hagués estat acceptat pel grup palestí. Fins on va arribar aquesta informació en la cadena de comandament? The New York Times apunta que no està clar si el primer ministre, Benjamí Netanyahu, o altres líders polítics van tenir accés als documents.
Fi de la treva
Aquest divendres al matí s'ha reprès l'intercanvi de foc. "Hamàs ha violat la pausa operacional i a més ha disparat cap a territori israelià. Les Forces de Defensa d'Israel han reprès els combats contra l'organització terrorista a la Franja de Gaza", sosté l'Exèrcit d'Israel en un comunicat. En canvi, del Ministeri d'Interior gazià, controlat per Hamàs, ha assenyalat que ha estat l'exèrcit israelià qui ha trencat la treva: "l'aviació israeliana sobrevola la Franja, i els seus vehicles han obert foc al nord-oest de l'enclavament".
Els negociadors de la treva han estat Qatar, Egipte i els Estats Units i han intentat fins a l'últim moment allargar-la tot el possible. El mateix dijous, durant una visita oficial a Israel i la Cisjordània ocupada, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, va demanar als líders israelians abstenir-se de reprendre l'ofensiva militar a la Franja de Gaza tret que estableixin un pla concret per protegir als civils palestins. Per altra banda, Qatar estava treballant amb els seus socis regionals per aconseguir un alto el foc permanent.