Metges Sense Fronteres (MSF) ha acusat aquest dimarts Israel de bloquejar l'accés a l'aigua a la Franja de Gaza, mitjançant el tall de subministrament elèctric i impedir que entri combustible a l'enclavament, com a "una altra arma de guerra" contra la població de Gaza. "Aquesta nova onada de bombardejos ha matat milers de persones en menys d'un mes. I mentrestant, les forces israelianes continuen privant d'aigua la població de Gaza, mitjançant el tall de l'electricitat i el bloqueig a l'entrada de combustible, dos recursos que són necessaris per a la infraestructura hídrica, incloses les bombes d'aigua", ha afirmat Navarro, esmentada en un comunicat.

Des que Israel va tancar les cruïlles frontereres el 2 de març passat, dos dies després del final de la primera fase de l'alto el foc, l'entrada de combustible ha estat restringida, cosa que ha afectat les bombes d'aigua i les plantes dessalinitzadores de l'enclavament.

Això ha fet que les famílies hagin de caminar llargues distàncies fins als pocs tancs disponibles per omplir bidons i obtenir entre 12 i 16 litres d'aigua per poder sobreviure, mentre les bombes continuen caient. A més, el cap de setmana passat les autoritats locals del capital de la franja van advertir que la canonada "Mekorot", que subministra aigua al 70% de la població, va deixar de bombar dijous de la setmana passada. "Si s'esgota el combustible -alerta MSF-, el que queda del sistema de subministrament d'aigua col·lapsarà del tot, cosa que tindria conseqüències inhumanes per als milions de persones que romanen atrapades a Gaza".

Manca d'aigua, conseqüències sanitàries

Aquesta manca d'aigua a més ja té conseqüències sanitàries, ja que als centres d'atenció primària de salut d'Al-Mawasi i Khan Younis, les tres afeccions més comunes que tracta MSF (icterícia, diarrea i sarna) estan directament causades per l'insuficient subministrament d'aigua potable. "Per a aquells que fa un any i mig que suporten bombardejos implacables, haver-se de veure obligats a beure aigua no potable o simplement no disposar de prou aigua només agreuja encara més el seu patiment", va al·legar la responsable de MSF.

La coordinadora de l'equip mèdic de MSF a Gaza, Chiara Lodi, ha assegurat també que "a més de tractar adults i nens amb greus ferides de guerra, el nostre personal està tractant un nombre cada vegada més gran de nens amb malalties cutànies totalment previsibles, com la sarna, que no només és desagradable i molesta, sinó que, en casos greus, els fa rascar-se i tenir cicatrius permanents". Per això, l'organització va demanar que cessin els bombardejos, es restableixi l'alto el foc i es permeti l'entrada d'ajuda, inclòs combustible, aigua i subministraments sanitaris, i es restableixi el subministrament elèctric.

"MSF demana a les autoritats israelianes que aixequin l'inhumà setge a Gaza, respectin el dret internacional humanitari i assumeixin les seves responsabilitats com a potència ocupant, garantint l'accés immediat i sense obstacles de l'ajuda humanitària a la Franja", ha apuntat l'organització internacional.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!