El govern d'Israel ha escrit a més de 30 països per demanar-los que imposin sancions contra el programa de míssils de l'Iran i designin com a "organització terrorista" la Guàrdia Revolucionària, després de l'atac del dissabte orquestrat per Teheran amb drons i míssils contra el país, després del bombardeig de la seva ambaixada a Damasc, el passat 1 d'abril.
El ministre d'Exteriors d'Israel, Israel Katz, assegura haver enviat 32 cartes i haver parlat amb els homòlegs d'altres països per abordar la situació. D'aquesta manera, ha dit a través de la xarxa social X que "imposin sancions contra el programa de míssils de l'Iran i que la Guàrdia Revolucionària sigui declarada una organització terrorista, per debilitar l'Iran". Així, ha constatat que "l'Iran ha de ser aturat ja, abans que sigui massa tard".
Alongside the military response to the firing of the missiles and the UAVs, I am leading a diplomatic offensive against Iran.
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) April 16, 2024
This morning I sent letters to 32
countries and spoke with dozens of foreign ministers and leading figures around the world calling for sanctions to be…
L'Iran es defensa
Per la seva banda, l'Iran ha destacat que els seus atacs contra Israel formen part de la seva defensa i resposta legítima a l'"autodefensa" contra l'atac del seu consolat a Damasc, que van atribuir a Israel. L'atac va matar set membres de la Guàrdia Revolucionària.
"L'acció de l'Iran tenia com a objectiu dissuadir, castigar i advertir el règim sionista (Israel), i si aquest règim emprèn una nova acció, sens dubte rebrà una forta resposta", ha dit el ministre iranià d'Exteriors, Hosein Amir Abdolahian, al seu homòleg rus Serguei Lavrov. Un missatge semblant al que el cap de la diplomàcia iraniana va traslladar als seus homòlegs de Qatar, l'Índia, Malta, Egipte, l'Aràbia Saudita, Síria, Turquia i la Unió Europea durant les hores passades des de l'atac.
Malgrat dir que, per ara, no els interessa una guerra, les tensions no es rebaixen. Les autoritats iranianes han advertit que respondran en "segons" amb "armes no usades fins ara". Tot plegat, si finalment arriba una resposta d'Israel.
La resposta d'Israel
El gabinet de guerra d'Israel ha estat deliberant des de fa uns dies sobre com respondre al primer atac de l'Iran contra l'estat hebreu. Els 300 drons i míssils que es van llençar des de l'Iran van ser interceptats amb l'ajuda dels Estats Units, Regne Unit, França i Jordània. Els EUA ja han deixat clar que no donaran suport a una guerra. Malgrat tot, les coses estan tenses. S'espera en els pròxims dies que Israel faci algun pas. Ha de prendre alguna decisió per demostrar a l'Iran que, una demostració de forces com la de dissabte, no es pot quedar impune. Al mateix temps, però, Israel sap que si ataca, Teheran respondrà amb "més força". Per tant, totes les opcions que hi ha sobre la taula tenen riscs considerables.
Aquest dilluns, després de reunions i molts dubtes i ja entrada la nit, Israel ha dit que té decidida una resposta "enèrgica" a l'atac de l'Iran. Davant del dubte sobre què fer després de l'agressió iraniana, el cap de l'Estat Major de l'exèrcit israelià, Herzi Halevi, ha assegurat que hi haurà una "resposta". "Mirem endavant, considerant els nostres passos, i aquest llançament de tants míssils i drons cap al territori de l'estat d'Israel rebrà una resposta", ha afirmat, durant una visita a la base aèria de Nevatim (sud) —que va patir danys lleus durant l'atac—. Però no hi ha més detalls al respecte. La tensió no s'atura ni es rebaixa.