Les autoritats d’Israel es troben “en estat de xoc” després que Donald Trump hagi anunciat que imposarà aranzels del 17% al país hebreu. El president dels Estats Units no va deixar canya dreta dimecres al vespre en comunicar gravàmens a més d’un centenar de països com la Xina, Taiwan o Austràlia, a més de la Unió Europea. Però els últims que s’esperaven aparèixer a la famosa taula que ha donat la volta el món eren els membres del govern de Benjamin Netanyahu. Israel havia cancel·lat tots els aranzels a les importacions nord-americanes unes hores abans que el magnat republicà donés el tret de sortida a l’acte qualificat com el “Dia de l’alliberament”, on va mostrar la llarga llista de gravàmens; però aquest gest no va servir perquè Trump els mantingués al marge de les noves imposicions. “Estàvem segurs que la decisió de cancel·lar completament els aranzels a les importacions dels EUA impediria aquest moviment. Però no ha passat", han declarat funcionaris israelians a i24NEWS.

És molt sorprenent i difícil d’entendre que Trump hagi imposat aranzels del 17% a Israel, un aliat històric dels Estats Units, mentre que a altres països obertament enemistats amb la Casa Blanca com l’Iran només se’ls ha aplicat un 10%. Els funcionaris hebreus han titllat la decisió d'"injustificada". Tot i això, no els hi interessa enfrontar-se al president nord-americà donat el suport de Washington a Jerusalem en la guerra contra Hamàs, que implica ajuda econòmica i militar de la part nord-americana. Membres del govern israelià han expressat que bregar amb la nova situació “serà difícil”, però "treballaran per canviar la decisió".

En aquest sentit, el ministeri de Finances d’Israel ha assegurat que està "estudiant la decisió del president Donald Trump i els seus impactes a l'Estat d'Israel", en cooperació amb el sector empresarial. El titular de la cartera ministerial, Bezalel Smotrich, ha declarat que ha estat "analitzant el seu impacte en l'economia en diversos sectors i participant en converses amb la indústria i els líders econòmics". Segons diversos economistes, l’impacte dels aranzels de Trump per a l'economia d'Israel podria ser de fins a 3.000 milions de dòlars, el 0,6% del PIB.

El doctor Ron Tomer, president de l'Associació de Fabricants d'Israel, ha explicat a The Jerusalem Post que si la decisió es manté, suposarà "una regressió en la relació comercial i d'inversió —entre els Estats Units i Israel—, sobretot tenint en compte la llarga i profunda amistat lleial entre les dues nacions". "La decisió del president Trump d'aplicar la política aranzelària a Israel podria perjudicar l'estabilitat econòmica del país, dissuadir la inversió estrangera i debilitar la competitivitat de les empreses israelianes al mercat nord-americà", ha advertit Tomer. Per a l’economista es tracta d’un moviment “poc clar” i espera que el magnat faci un pas enrere aviat a través de "negociacions intensives".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!