El govern d’Israel i l’organització terrorista Hamàs han arribat a un acord d’alto el foc que entrarà en vigor el diumenge 19 de gener. Segons sembla en una primera fase s’alliberarà un grup d'ostatges (amb prioritat de nens, dones, ancians, malalts i ferits) a canvi d’un grup de presos palestins, que no inclouria terroristes acusats per assassinat. Abans de l’anunci de l’alto el foc, oficials d’Israel havien explicat a la premsa que la primera fase de l’alto el foc donaria lloc a una segona fase, que començaria al cap de 16 dies d’iniciada la primera. En aquesta segona fase es començaria a negociar la fi del conflicte. Aquest dimecres s'han filtrat més detalls de com serà l'alto el foc.
⁉️Alto el foc a Gaza: es filtren nous detalls de com serà
L’acord al qual han arribat les dues parts havia estat ja avançat pel president dels Estats Units sortint, Joe Biden, i també per fonts de Qatar. Des de fa més d'un any, els Estats Units, Qatar i Egipte han estat treballant perquè Israel i Hamàs arribessin a un acord d’alto el foc i d’alliberament dels ostatges per aturar la guerra a Gaza. Arran de l'atac del 7 d'octubre del 2023 de l’organització terrorista Hamàs, que va matar 1.200 persones i en va segrestar 240, Israel va iniciar una guerra a Gaza que ha matat més de 45.338 persones i ha desplaçat forçosament més d'1,9 milions de palestins, segons estimacions de l'ONU.
Alguns aspectes han dificultat poder assolir un acord, sobretot pel que fa a la retirada d’Israel del corredor de Filadèlfia, una franja de territori entre Gaza i Israel. El grup palestí també discrepava sobre l’amplada d’una “zona de seguretat” en la frontera nord i est amb Israel. Hamàs ha reclamat tornar als 300-500 metres de separació que hi havia abans dels atacs del 7 d’octubre, mentre que Tel-Aviv exigia que s’ampliï fins a 2 quilòmetres.
Mesos d'intents per aturar el conflicte
Segons Israel, durant tot l'estiu, el líder de Hamàs i cervell dels atacs del 7 d'octubre, Yahya Sinwar, ha bloquejat la possibilitat de qualsevol acord, que no ha pogut tirar endavant fins a la mort d'aquest, en enfrontaments amb les tropes a Rafah a finals d'octubre de 2024. Tanmateix, Hamàs ha acusat repetidament el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, d'imposar noves condicions cada vegada que les parts estaven prop d'un acord, l'última vegada a finals de desembre.
Les negociacions per aquest últim alto el foc s’han portat a terme els últims dies a Doha. Finalment, en aquesta ocasió les converses han arribat a bon port després de mesos d’intents fallits amb la mediació dels Estats Units, Qatar i Egipte. El pacte obre la porta a poder acabar una guerra que ja fa més de 15 mesos que està activa.