El grup islamista palestí Hamàs i Israel han acordat els "punts bàsics" per assolir una treva de 40 dies, entre els quals s'inclou el canvi de 40 ostatges israelians per 404 presos palestins a presons israelianes, han indicat dimarts a Efe fonts palestines i egipci properes a les converses al Caire.

Fins ara, les dues parts haurien arribat a un acord en què la treva duraria 40 dies, un termini en què s'alliberarien 40 ostatges israelians, entre ells dones, nens i homes més grans de 60 anys, a canvi de l'excarceració de 404 presos palestins a presons d'Israel, d'acord amb fonts palestines i de seguretat egípcies, que han demanat l'anonimat atès que les negociacions continuen en curs a la capital egípcia.

Dins aquest acord, també s'hauria pactat la retirada d'Israel dels centres de les ciutats de tota la Franja de Gaza en una primera fase i permetre que els desplaçats a la ciutat palestina de Rafah, a l'extrem sud de l'enclavament i fronterera amb Egipte, tornin a les regions del nord i el centre de l'enclavament palestí.

Així mateix, segons indiquen les fonts, dins d'aquests punts bàsics també hi hauria l'entrada a la Franja d'almenys 500 camions d'ajuda humanitària cada dia. Sempre segons les fonts, atès que Hamàs i Israel no s'han pronunciat oficialment fins ara sobre aquesta informació, Israel no vol fer cap promesa de no envair Rafah, i han afegit que es preveu que s'arribi a un acord que entri en vigor divendres, 8 de març, just abans de l'inici del mes sagrat de Ramadà.

Amb què no es posen d'acord Israel i Hamàs?

Tot i l'acord d'aquests punts bàsics, hi hauria altres discordants que impedeixen que ja s'anunciï un pacte de treva. Les fonts van assegurar que cada dia de les negociacions solen aparèixer punts diferents i, per exemple, un dels informants ha indicat que Hamàs ha demanat el retorn de “famílies” i no de “persones” cap a la zona nord del territori.

Així mateix, les fonts no han detallat si entre els ostatges que serien "alliberats" s'apliquen a captius que han mort, i els cadàvers dels quals segueixen sota control de les faccions palestines, o si són vius. Han recordat, en aquest context, que un dels punts en conflicte continua sent el dels noms a les llistes, ja que Hamàs no pot proporcionar tots els noms dels captius perquè altres faccions també tenen retinguts a Gaza.

Un d'ells és la facció Jihad Islàmica Palestina (YIP) que Egipte –país mediador amb Qatar i els Estats Units– ha convidat a acudir a la capital egípcia per a aquestes negociacions que es desenvolupen des de fa dos dies al país àrab, però fins al moment aquest grup no ha enviat cap delegació.

Israel tampoc ha enviat cap delegació al Caire, ja que, segons va expressar el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, només enviaria un equip a negociar a la capital egípcia si Hamàs difonia el llistat d'ostatges que segueixen amb vida des del segrest el 7 d'octubre, quan van prendre captius a més de 250 persones. Hamàs eleva la xifra d'ostatges morts "per bombardejos israelians" a 70, encara que Israel només ha confirmat la mort d'una trentena, dels 130 que segueixen a dins.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!