En les últimes hores, Israel i Hamàs haurien progressat en les negociacions per a un alto el foc a Gaza i l'alliberament d'un centenar d'ostatges. En una roda de premsa des de Jerusalem, el ministre d'exteriors israelià, Gideon Saar, ha afirmat aquest dilluns que hi ha hagut "alguns avenços" en les converses que mantenen a Doha, a Qatar. Per la seva banda, Hamàs considera que estan "molt a prop" d'arribar a un pacte amb Israel, segons ha explicat el mateix grup armat a la cadena CNN.
"S'han aconseguit progressos. Veiem alguns progressos en les negociacions", ha dit Saar durant una roda de premsa, unes declaracions en les quals ha posat l'accent que "Israel vol un acord sobre els ostatges", després de la falta d'avanços en aquest sentit durant els últims mesos. Així, Saar ha asseverat que la situació "sembla molt millor que anteriorment", si bé ha declinat "dir més que això". "Soc conscient que hi ha famílies que són sensibles a cada paraula i cada frase (sobre les negociacions)", ha argumentat, en referència als familiars dels ostatges.
Per part seva, Hamàs ha confirmat veladament que s'han aconseguit progressos en els contactes en un missatge dirigit als presos en presons israelianes. "Renovem el nostre compromís amb el nostre ferm i pacient poble i amb els heroics presoners en les presons i afirmem que aviat seran alliberats", ha afirmat.
El grup ha tornat a acusar a Israel de cometre "crims de guerra" contra els presos palestins en presons israelianes, sotmesos a "tortures sistemàtiques i assassinats, en violació de totes les lleis internacionals". "Demanem a les institucions internacionals de drets humans que esclareixin el sofriment dels nostres presoners i pressionin per al seu alliberament", ha resolt el diari Filastin, vinculat a Hamàs.
Biden colla a Netanyahu
El president dels Estats Units, Joe Biden, que es troba en la seva última setmana a la Casa Blanca, ha augmentat la pressió al primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, per a un alto el foc "immediat" a Gaza. En una trucada el diumenge, Biden va forçar Netanyahu a tancar un acord d'alto el foc i d'alliberament dels ostatges ara que les "circumstàncies regionals" al Pròxim Orient han "canviat radicalment" després de l'alto el foc al Líban, la caiguda del règim de Bashar al-Assad a Síria i el debilitament de l'Iran.
Aquest dilluns l'assessor de Seguretat Nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, s'ha mostrat optimista sobre un pacte, tot i que no ha amagat que les parts han estat anteriorment "igual de prop" d'aconseguir un acord, i que ha acabat saltant pels aires. El president sortint també ha fet declaracions, i en el seu darrer discurs sobre política exterior ha assegurat que l'acord d'alto el foc "és molt a prop", i que inclourà un acord d'alliberament d'ostatges i un "augment" de l'ajuda als palestins per parts dels EUA.
Des de fa més d'un any, els EUA, Qatar i Egipte intenten que Israel i Hamàs arribin a acord d’alto el foc i d’alliberament dels ostatges, que aturi la guerra d'Israel a Gaza. Arran de l'atac del 7 d'octubre del 2023 de Hamàs, que va matar 1.200 persones i en va segrestar 240, Israel va iniciar una guerra a Gaza que ha matat més de 45.338 palestins i ha desplaçat forçosament més d'1,9 milions de palestins, segons estimacions de l'ONU.
Desacord en la retirada de tropes i les zones de seguretat
Segons ha explicat Hamàs a la CNN, encara hi ha elements de desacord, com la retirada d’Israel del corredor de Filadèlfia, una franja de territori entre Gaza i Israel. El grup palestí armat també discrepa sobre l’amplada d’una “zona de seguretat” en la frontera nord i est amb Israel. Hamàs reclama tornar als 300-500 metres de separació que hi havia abans dels atacs del 7 d’octubre, mentre que Tel-Aviv exigeix que s’ampliï fins a 2 quilòmetres. A més, Hamàs vol un alto el foc permanent en comptes d’una aturada temporal de les operacions militars israelianes.
Davant l’optimisme entre les parts per un possible acord, alguns membres d’extrema dreta del govern de Netanyahu han mostrat la seva oposició a un pacte amb Hamàs. En un missatge a la xarxa social X, el ministre de finances israelià, Bezalel Smotrich, ha avisat que seria “una catàstrofe per a la seguretat nacional” d’Israel. “No formarem part d’un acord de rendició que impliqui alliberar ostatges terroristes, aturar la guerra i destruir els avenços que s’han guanyat amb molta sang, i abandonar molts ostatges”, ha afirmat Smotrich, que defensa una “neteja de tota la Franja”, i l’ocupació per part d’Israel.