Israel investiga si ha mort Yahya Sinwar, el líder de Hamàs a Gaza, en un atac a la Franja —en el qual ha assegurat haver assassinat almenys tres milicians—. "Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) i l'Agència de Seguretat Nacional (Shin Bet) estan comprovant la possibilitat que un dels terroristes eliminats fos Yahya Sinwar. Fins al moment, no podem confirmar de forma definitiva la identitat dels tres morts", s'ha explicat en un comunicat militar d'aquest dijous.

L'anunci s'ha produït poc després que l'exèrcit israelià hagi confirmat haver bombardejat una escola en el campament de refugiats de Jabaliya, sota el pretext que la Gihad i Hamàs la feien servir com a "centre de comandament i control". En qualsevol cas, en aquest atac israelià han mort almenys 28 persones i 150 han resultat ferides, segons l'oficina de mitjans de comunicació del govern de la milícia palestina.

Yahya Sinwar: una ubicació desconeguda

Més enllà de ser el líder del grup islamista a Gaza, Sinwar també va assumir a principis d'agost el comandament del buró polític de Hamàs. Ho va fer després de l'assassinat de l'anterior dirigent, Ismail Haniyeh, en un suposat atac israelià a Teheran (Iran). Sovint ha estat descrit com una persona "extremadament intel·ligent", fins al punt que la seva ubicació des de l'inici de la guerra a Gaza ha estat pràcticament desconeguda per a Israelqui pensava que estaria en els túnels, prop d'alguns dels ostatges que continuen a l'enclavament palestí, com a protecció.

Sinwar va néixer a Khan Yunis, bastió de suport a l'organització dels Germans Musulmans, i va ser detingut per primera vegada l'any 1982 (a 19 anys) per "activitats islàmiques". En aquella època va guanyar-se la confiança del fundador de Hamàs, el xeic Ahmed Yassin. Dos anys després de la fundació de la milícia palestina el 1987, Sinwar va crear la temuda divisió interna de seguretat del grup, Al-Majd, guardiana de la "moralitat islàmica" i assot de qualsevol sospitós de col·laborar amb Israel. Va passar 22 anys en una presó israeliana fins que va ser alliberat el 2011, durant l'intercanvi de més de mil presos palestins a canvi del soldat israelià Gilad Shalit. De fet, van ser els seus interrogadors qui van destacar la intel·ligència del dirigent que aquest dijous podria haver estat assassinat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!