Almenys cinc palestins, tres dels quals eren treballadors de l’ONG World Central Kitchen (WCK), han mort aquest dissabte després de l’atac amb dron de l’exèrcit israelià. Els fets esdevinguts a la ciutat del sud de Gaza Khan Yunis, suposen la segona vegada que Israel mata empleats de l’organització del xef José Andrés, ja que aquest mes d’abril van morir vuit treballadors. L’atac s’ha produït durant el reabastiment d’ajuda humanitària del comboi, quan uns lladres han intentat apoderar-se de la mercaderia i, com a resposta, un dron israelià ha disparat a la part del darrere d’un dels camions. Després del primer impacte, diverses persones s’han acostat a ajudar a les víctimes quan l’aeronau ha llançat un segon projectil contra el tot terreny on viatjaven els treballadors, que portava el logotip de la WCK visible al sostre del vehicle.
Entre els treballadors que han mort hi havia el responsable de les cuines comunitàries de l’ONG a l'est de Khan Yunis, un conductor i l'encarregat d'avaluació i monitoratge, segons han declarat les fonts locals a EFE. L’organització ha declarat mitjançant una publicació a la xarxa social X que, en aquests moments, “estem treballant amb informació incompleta i estem buscant amb urgència més detalls”. La WCK ha afegit que ha aturat “les operacions a Gaza en aquests moments” i que desconeixia “que cap individu del vehicle estigues relacionat amb l'atac de Hamàs del 7 d'octubre de 2023".
De fet, l’exèrcit d’Israel ha confirmat que una de les víctimes és Hazmi Kadih, un milicià de Hamàs que va participar en la matança del 7 d’octubre del 2023 al Kibutz Nir Oz. "El terrorista treballava per a l'organització WCK", reconeixen en un comunicat on han instat a l'administració de l’ONG que revisi els seus processos de contractació.
El segon atac d'Israel a l’ONG de José Andrés
El 2 d’abril de 2024, set treballadors de la WCK van morir en un triple atac israelià contra el seu comboi humanitari quan abandonaven un magatzem a Deir al Balah, al centre de Gaza, malgrat haver coordinat els seus moviments amb l'exèrcit d’Israel. Tres dies més tard, els hebreus van declarar que es va tractar d'un “error”, ja que van creure que hi viatjaven dos milicians armats de Hamàs. En aquella ocasió, van morir el palestí Saifeddin Ayad Abutaha, l'australiana Lalzawmi Frankcom, el polonès Damian Soból, el canadenc Jacob Flickinger i els britànics John Chapman, James Henderson i James Kirby. El vehicle també anava perfectament identificat amb el logotip de la WCK visible al sostre, però la caravana va rebre l'impacte de tres míssils disparats per un dron, fet que va suposar “una greu violació de les ordres i dels procediments operatius estàndard de les Forces de Defensa d'Israel”, va concloure la investigació militar, que va cessar als responsables.