El dissabte 7 d'octubre Israel es va llevar amb les imatges d'un brutal atac de Hamàs contra civils de les localitats més pròximes a la Franja de Gaza. L'atac, perpetrat per l'organització politicomilitar, considerada terrorista i que domina la Franja de Gaza, va deixar més de 1.400 israelians morts, més de 200 ostatges i escenes de violència desmesurada i acarnissament amb els civils.
🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte i l'ajuda humanitària a Gaza
Aquest dilluns, l'exèrcit d'Israel ha fet públics 43 minuts de metratge on es recopilen bona part dels vídeos gravats per milicians de Hamàs, soldats israelians que van acudir a les poblacions atacades i càmeres de seguretat. "Són imatges que mostren crims de lesa humanitat", avisava abans de l'inici de la projecció l'almirall Daniel Hagari. Efectivament, segons recull EFE, les imatges recullen assassinats, cadàvers calcinats i atacs indiscriminats contra civils.
Les imatges mostren matances en directe, rius de sang, desenes de cossos calcinats i un soldat decapitat. Gran part del material mostrat aquest dilluns a periodistes és inèdit, i l'exèrcit israelià l'ha fet públic amb l'objectiu de donar a conèixer l'horror de la matança comesa per Hamàs a Israel el passat 7 d'octubre i provar "crims de lesa humanitat".
Sense pietat contra els civils israelians
En una de les escenes mostrades i que recull EFE, es veu com un pare amb els seus dos fills, d'uns 12 i 10 anys, surten a refugiar-se al búnquer del jardí de casa seva, en un dels quibuts més pròxims a la Franja de Gaza, quan senten trets i explosions. Dos membres de Hamàs, fortament armats, els veuen entrar i llancen una granada cap al búnquer. El pare fa d'escut humà per protegir els seus fills. Ells surten plorant, un home de Hamàs els porta dins de casa i els ofereix aigua i Coca-cola de la seva pròpia nevera, mentre els nens, en estat de xoc, ploren i criden. "Per què estic viu? Per què estic viu?", diu el més gran, mentre tracta de consolar el seu germà, que diu que no hi veu per un ull. La seqüència mostra el que van captar les càmeres de seguretat dins de casa i les de la comunitat, al pati exterior. Minuts després es veu arribar a la mare amb dos guàrdies de seguretat del quibuts, quan troben el cos destrossat del pare per la granada a la porta del refugi. Ella s'escandalitza i crida, i immediatament es veu com els guàrdies tracten de calmar-la, li tapen la boca perquè no l'escoltin els milicians de Hamàs i se l'emporten a resguard.
Gran part de les imatges que l'exèrcit ha mostrat avui van ser captades per les càmeres GoPro que portaven els més de 1.500 milicians de Hamàs que van morir en els combats posteriors amb tropes israelianes, després de ser inspeccionades per les autoritats. D'aquí s'han extret els vídeos més durs: en un vídeo es veu com assassinen una jove amagada sota una taula suplicant que no la matin, o com esclafen amb una aixada el cap d'un home moribund, mentre criden en àrab "Al·lahu Àkbar" (Déu és gran). També se sent la trucada que un atacant de Hamàs realitza als seus pares a Gaza des del telèfon d'una de les seves víctimes. "Mireu les fotos que us he enviat per WhatsApp. N'he matat deu. Tinc sang jueva a les meves mans. Espero que estigueu orgullosos de mi", explica als seus pares, que espantats i plorant, li demanen que torni a casa.
El portaveu de l'exèrcit israelià ha admès que en els últims dies han enfrontat el "dilema" sobre si mostrar i difondre aquestes imatges, però va aclarir que formen part del procés intern que necessita Israel per "entendre per què està en guerra". "No té res a veure amb els palestins o l'islam, es tracta de no permetre que governi el terror", va asseverar sobre el grup islamista Hamàs, que governa de facto la Franja de Gaza des del 2007.
Els periodistes, en xoc després de veure les imatges
L'exèrcit d'Israel ha convocat a més d'un centenar de periodistes i fotoperiodistes a una base militar situada prop de Tel-Aviv per mostrar-los aquestes imatges. Després dels poc més de 40 minuts de metratge, molts dels presents han manifestat el malestar que els ha produït i la duresa del que havien vist. La xarxa social X també ha servit als periodistes per fer públic el seu malestar i estat de xoc.