La votació d'aquest divendres a l'Assemblea General de les Nacions Unides ha estat històrica. Un total de 143 Estats (de 193) han votat a favor que Palestina en pugui esdevenir membre de ple dret a l'organisme internacional —una resolució, això sí, que ha estat més aviat simbòlica perquè la decisió correspon al Consell de Seguretat—. Com a tal, la delegació Palestina va celebrar amb emoció la victòria. L'ambaixador palestí, Riyad Mansour, ha recordat que la seva bandera "vola alt i amb orgull a Palestina, a tot el món i al campus de la Universitat de Colúmbia", a Nova York. En aquest moment, se li ha trencat la veu i ha reclamat el dret a un estat palestí que "no pot dependre del veto d'Israel ni és negociable".

Una interpel·lació que ha rebut una resposta ràpida. I és que l'ambaixador israelià, Gilad Erdan, ha pujat a l'escenari tot seguit per condemnar la decisió. Aficionat a la teatralitat, Erdan ha mostrat davant dels delegats de les Nacions Unides una foto del líder de Hamàs Yahya Sinwar —que es troba actualment amagat a Gaza— i ha afirmat que atorgar a Palestina la condició d'Estat significava que aquest seria el seu nou president perquè equivalia a "donar tots els privilegis al futur estat terrorista de Hamàs".

No s'ha quedat aquí, perquè l'escena que quedarà per a la història ha tingut lloc quan l'ambaixador ha tret una petita trituradora de paper des de l'escenari. Amb l'aparell a una mà, hi ha introduït amb l'altra una còpia de la carta fundacional de les Nacions Unides, que ha quedat completament destrossada. "Això és el que esteu fent amb la carta de l'ONU amb aquesta votació destructiva", ha disparat. "Us hauria de fer vergonya". Una actuació que ha rebut crítiques, precisament perquè Israel va ser creada el 1948 precisament a partir d'una resolució de les Nacions Unides.

Votació patrocinada per Espanya

En la votació d'aquest divendres a l'Assemblea General de les Nacions Unides, només nou països hi han votat en contra (entre els quals els EUA, Israel, l'Argentina, Hongria i la República Txeca) i 25 s'hi han abstingut. La resolució ha estat patrocinada per Espanya, Irlanda, Noruega i Bèlgica, amb més de setanta Estats. Tanmateix, no deixa de ser una resolució simbòlica, ja que la decisió correspon al Consell de Seguretat.

La resolució aprovada concedeix també a Palestina noves competències que superen el seu estatus actual (estat observador no membre) i que defineixen la seva participació en l'Assemblea General, tot i que especifica que no comptarà amb dret a vot ni podrà presentar-se candidata als organismes de l'ONU. Així, el text declara que l'Estat de Palestina "està habilitat per a la filiació a l'ONU d'acord amb l'article 4 de la carta fundacional, i, per consegüent, ha de ser admès com a membre de Nacions Unides". És per això que "recomana al Consell de Seguretat reconsiderar l'afer favorablement", que el passat 18 abril ja va rebutjar la pertinença plena de Palestina com a estat membre amb l'únic vot de bloqueig dels Estats Units.