Israel ha anunciat aquest divendres el seu pla per expandir la seva ofensiva militar cap a Rafah, situat a l'extrem meridional de la Franja de Gaza i fronterer amb Egipte. És el punt d'entrada de l'ajuda humanitària i actualment hi ha més d'un milió de desplaçats que sobreviuen en aquesta ciutat. Aquesta decisió, presa pel primer ministre Benjamin Netanyahu, té com a objectiu eliminar la presència de Hamàs a la regió, malgrat les conseqüències humanitàries que això pugui comportar. L'Oficina del primer ministre d'Israel ha emès un comunicat declarant que "és impossible assolir l'objectiu de la guerra d'eliminar Hamàs i deixar quatre batallons a Rafah", subratllant així la necessitat d'una acció més contundent a la zona.

Netanyahu ha instat les Forces de Defensa d'Israel i l'estament de Defensa a presentar un pla al govern que abordi tant l'evacuació de la població com la dissolució dels batallons presents a la regió. Segons el comunicat oficial, "una operació massiva a Rafah requereix l'evacuació de la població civil de les zones de combat", la qual cosa suggereix un possible desplaçament massiu de civils en les pròximes setmanes. La majoria dels civils que es troben a Rafah, vora 1,3 milions segons les autoritats palestines, són refugiats que s'han desplaçat des del nord de la franja de Gaza des de l'inici dels bombardejos el dia 7 d'octubre.

f9e0c05b829a4b9cd3c59261716fc6f06466d078w
Imatge de la regió de Rafah, on hi ha més d'un milió de desplaçats palestins / Foto: EFE

Els atacs recents d'Israel contra Rafah han augmentat les tensions a la regió, que és el punt d'entrada d'ajuda humanitària a la Franja, i alimentat el temor a una ofensiva terrestre. El ministre de Defensa, Yoav Gallant, havia insinuat en diverses ocasions la possibilitat d'una incursió a Rafah, especialment després de concloure les operacions a la zona de Jan Yunis, un altre bastió de Hamàs al sud de Gaza. No obstant això, les converses de treva entre Israel i Hamàs han obstaculitzat l'avanç cap a Rafah, ja que el grup palestí exigeix un cessament definitiu de les hostilitats i la retirada de les tropes israelianes de l'enclavament, demandes que Netanyahu ha rebutjat de forma categòrica.

Els EUA i l'ONU mostren la seva preocupació per l'ofensiva sobre Rafah

Tant l'ONU com els EUA han expressat la seva preocupació davant una possible expansió de l'ofensiva terrestre de l'Exèrcit israelià a Rafah, últim refugi per a més d'un milió de palestins que fa quatre mesos que fugen dels combats. El Departament d'Estat va advertir ahir que una operació militar a Rafah, sense l'adequada planificació per a l'evacuació de civils seria "un desastre". "Segons el dret internacional humanitari, el bombardeig indiscriminat de zones densament poblades pot constituir un crim de guerra. La intensificació de les hostilitats en Rafah, en aquestes circumstàncies podria provocar la pèrdua a gran escala de vides civils", ha declarat aquesta setmana Jens Laerke, portaveu de l'Oficina de Coordinació d'Ajuda Humanitària de l'ONU (OCHA).

D'altra banda, almenys nou persones van morir aquest dijous a la nit a Gaza en dos atacs aeris que s'emmarquen en l'ofensiva de l'Exèrcit israelià contra l'enclavament palestí, on ja han mort prop de 28.000 persones. Els cadàvers de quatre homes, tres nens i dues dones van ser traslladats a l'hospital Abu Yousef al Nayar, a la localitat meridional de Rafah, com va poder constatar EFE. Els bombardejos aeris van tenir com a objectiu dos habitatges residencials a la zona de Tal al Sultan i Al Jerbet al Adas. Gairebé 28.000 habitants de Gaza han mort des que va començar la guerra, el passat 7 d'octubre, i uns 67.500 han resultat ferits, segons el Ministeri de Sanitat de la Franja, controlat per Hamàs.