L'oficina de drets humans de les Nacions Unides ha dit que està "profundament preocupada" per l'atac israelià dut a terme a l'hospital Nasser al sud de Gaza. Les forces israelianes duen a terme una "campanya d'arrest" a Silat Silat ad-Dhahr i disparan contra vehicles a Qalqilya en una altra nit de disturbis a Cisjordània ocupada.
Unes paraules que no preocupen en absolut a Israel. El primer ministre del país, Benjamin Netanyahu, ha dit que "Israel rebutja totalment els dictats internacionals" i que només s'aconseguirà un acord de pau "a través de negociacions directes" entre Israel i Hamàs. Els comentaris de Netanyahu s'han produït després d'una trucada amb Joe Biden, on el president nord-americà ha reiterat la seva advertència que Israel no hauria de continuar amb el seu assalt a Rafah sense un pla creïble per garantir la seguretat dels civils palestins.
"Lluitar fins a la victòria"
No són les primeres paraules agressives d'un Netanyahu que sap que s'ha quedat sol. Tot i la pressió de governs estrangers i agències d'ajuda perquè no envaeixin, Israel insisteix que ha d'avançar cap a Rafah i eliminar els batallons de Hamàs. "Lluitarem fins a la victòria completa i això inclou una acció poderosa també a Rafah després que permetem que la població civil abandoni les zones de batalla", exposava dimecres en un comunicat.
Les seves amenaces d'una incursió imminent es produeixen mentre els mediadors competeixen per a una treva a la guerra de quatre mesos, que ha arrasat vastes franges de Gaza, ha desplaçat la major part de la població del territori i ha portat la gent a la vora de la fam. Si l'atac israelià a Rafah continua, el risc que es cometin atrocitats és "greu, real i alt", ha dit l'assessora especial de l'ONU per a la prevenció del genocidi, Alice Wairimu Nderitu.
Però Netanyahu ho té clar. Ara diu que la pau només arribarà amb "negociacions directes" entre Israel i Hamàs. Encara que, per ara, no hi ha cap reunió bilateral a la vista. Per ara, Els líders occidentals esperen que una ronda de reunions en una conferència de seguretat a Múnic exerceixi una pressió aclaparadora sobre Israel perquè no continuï amb una ofensiva terrestre a Rafah.
Reunió a Múnic amb ministres d'Exteriors
Gairebé totes les figures clau, excepte el ministre d'Afers Estrangers iranià, Hossein Amir-Abdollahian, seran presents a Múnic aquest divendres, inclosos els ministres d'Afers Estrangers d'Aràbia Saudita, Egipte, Qatar i Jordània. També hi assistiran el president israelià, Isaac Herzog, i el ministre d'Afers Estrangers, Israel Katz, juntament amb tres ostatges alliberats, Raz Ben Ami, Adi Shoham i Aviva Siegel. Antony Blinken, el secretari d'Estat dels Estats Units, també arribarà amb avió.
La pressió sobre Israel per evitar una ofensiva terrestre prové de gairebé tots els sectors, inclosos aliats com els Estats Units, el Regne Unit, França, Canadà, Austràlia i Nova Zelanda. Sobre Israel plana l'ombra d'un retorn a la Cort Internacional de Justícia i d'una nova resolució del Consell de Seguretat de l'ONU patrocinada per Algèria.