Els tres ostatges que l'Exèrcit israelià va matar aquest divendres per error en una "intensa zona de combat" a Shujaiya, als afores de ciutat de Gaza, anaven sense samarreta i portaven una bandera blanca improvisada, segons ha confirmat aquest dissabte un portaveu militar. "Els terroristes es mouen vestits de civil, en sabatilles i jeans, hi ha moltes emboscades. Tracten d'enganyar-nos, ens parlen en hebreu (...) Les forces estan sota intensa pressió", ha indicat el portaveu per a mitjans estrangers de l'Exèrcit israelià, Richard Hetch, sobre l'accident.
Els militars israelians es van sentir "amenaçats"
El portaveu ha explicat que els ostatges van aparèixer al mig de la zona de combat, a poques desenes de metres d'un dels soldats israelians, que els va identificar com a figures sospitoses, es va sentir amenaçat i va obrir foc contra ells. "Dos moren immediatament, un resulta ferit i torna corrent a l'edifici. Llavors van escoltar un crit d'ira. Van sentir com demanava ajuda clarament en hebreu. Llavors el comandant del batalló va emetre una ordre d'alto el foc", va relatar Hetch.
Tanmateix, es va produir un altre llançament de foc cap aquesta persona, que era el tercer ostatge que finalment va morir, un incident que "viola les normes de combat" de l'Exèrcit israelià, ha aclarit el portaveu. El portaveu ha insistit és que totes aquestes informacions de moment són preliminars i que ja està en marxa una investigació "al més alt nivell" sobre aquest "tràgic accident", per la qual cosa més detalls sortiran a la llum en els propers dies.
Hetch també va informar que a prop del lloc de l'accident, al barri de Shujaiya -un dels bastions del grup islamista Hamàs-, a uns centenars de metres, s'ha trobat un edifici amb un cartell amb les lletres SOS a la façana. "Estem investigant si hi ha alguna connexió entre l'edifici i el parador dels ostatges. Escanejarem l'àrea i totes les estructures", va explicar.
Els ostatges morts
Els ostatges morts ahir són Yotam Jaim, un músic de 28 anys, i Alon Lulu Shamriz, un estudiant d'informàtica de 26 anys, ambdós segrestats durant l'atac del 7 d'octubre al quibuts de Kfar Aza; a més de Samer Fuad al Talalka, un ciutadà beduí israelià de 25 anys, natural d'Hura, que va ser pres captiu al restaurant familiar a prop del quibuts Nir Am en el qual treballava.
De les més de 240 persones que Hamàs va segrestar a terra israelià durant l'atac del 7 d'octubre, encara queden 129 ostatges, dels que al voltant d'una vintena es creï estan morts. Les autoritats israelianes van anunciar també ahir que havien rescatat els cadàvers de tres ostatges que Hamàs va capturar vius, el civil francès-israelià Elia Toledano; i els soldats Nik Beizer i Ron Sherman. "Juntament amb tota la nació d'Israel, inclino el meu cap amb profund dolor i lament la caiguda de tres dels nostres estimats fills que van ser segrestats", va afirmar el primer ministre, Benjamín Netanyahu, en un missatge de condolences a les famílies.