El govern israelià ha decidit abandonar la política de neutralitat que seguia en la guerra d'Ucraïna, després que s'ha confirmat que l'exèrcit rus ataca la població ucraïnesa amb drons comprats a l'Iran, la principal amenaça per a Israel. El diari Jerusalem Post ha indicat citant el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, d'origen jueu, que ja ha començat la col·laboració militar entre els dos països. Per ara Israel no facilitarà armes, però sí comunica informació confidencial dels seus serveis secrets, considerats uns dels més efectius del món.

Zelenski ha reconegut en una conversa amb periodistes, que la col·laboració entre el seu país i Israel ha entrat en un "camí positiu". "Us diré sincerament que estic satisfet amb com han anat els últims dies. Hem començat a treballar. No en donaré detalls, però el nostre servei d'intel·ligència funciona. Després d'una pausa que ha estat llarga, veig passes endavant", ha afegit. Segons el president ucraïnès, és del tot necessària l'ajuda d'Israel i espera que s'incrementi en els pròxims mesos. "Israel sap amb tot detall què és la guerra i què és la tragèdia, i la societat israeliana dona total suport als ucraïnesos", ha afegit. 

La següent ajuda: alerta antimíssils

 

El ministre d'Afers Exteriors d'Ucraïna, Dmytro Kuleba, va enviar fa pocs dies una petició formal a Jerusalem perquè també li lliuri sistemes de defensa antimíssils, i dijous de la setmana passada ho va reiterar en una conversa telefònica amb el primer ministre israelià, Yair Lapid. El ministre de Defensa, Benny Gantz, ja ha aprovat l'enviament de sistemes d'alerta inicial antimíssils, però no d'armes defensives. Gantz ha precisat que el seu objectiu és salvar vides humanes. En altres paraules, que no atacaran formalment soldats russos. A banda d'això, des de l'inici de la guerra, Israel ha enviat ajuda humanitària.

A banda d'alguns contactes inicials de l'anterior primer ministre israelià, Naftalí Bennett, con Zelenski que no van anar endavant, la política israeliana respecte a Ucraïna ha estat fins ara d'una extrema prudència per no enemistar-se amb Rússia. A banda de raons de geoestratègia, Moscou va permetre que l'exèrcit israelià ataqués objectius iranians a Síria, on Rússia tenia una presència decisiva. Rússia ha anat retirant, però, les seves tropes a Síria per traslladar-les a Ucraïna, a mesura que s'ha cronificat aquest segons conflicte, i l'escenari ha variat.

El govern israelià ha confirmat per la seva banda que els drons que han utilitzat els russos contra la població ucraïnesa són de fabricació iraniana.