Itàlia podria tenir la clau i donar llum verda al pacte migratori de la UE. Així doncs, per ara, Itàlia desbloqueja el pacte migratori de la UE. Segons ha avançat eldiario.es, els 27 han aconseguit tancar aquest dimecres la posició respecte a l'últim reglament que tenien pendent: el de gestió de crisi.

Es tracta, doncs, del punt més delicat dels cinc que componen el paquet i la necessitat de fer equilibris entre les diferents posicions es va evidenciar la setmana passada a Brussel·les amb l'abandonament d'Itàlia. Aleshores, es va despenjar del text que havia donat suport al juliol pels canvis que la presidència espanyola havia inclòs per atraure Alemanya.

Què diu el pacte migratori?

La nova llei, tal com destaca el comunicat del Consell de la Unió Europea, estableix el marc que permetria als estats membres abordar situacions de crisi a l'àmbit de l'asil i la migració, ajustant certes normes, per exemple, pel que fa al registre de les sol·licituds d'asil o al procediment fronterer d'asil. Aquests països també podrien sol·licitar mesures de solidaritat i suport a la UE i als seus estats membres.

En aquest sentit, el pacte inclou mesures excepcionals en situacions de crisi. En situació de crisi o de força major, els estats membres poden estar autoritzats a aplicar normes específiques relatives a l'asil i al procediment de tornada. En aquest sentit, entre altres mesures, el registre de les sol·licituds de protecció internacional es podrà completar a tot estirar quatre setmanes després de la seva realització, alleujant la càrrega per a les administracions nacionals sobrecarregades.

També recull la solidaritat amb els països que enfronten una situació de crisi. Un estat membre que s'enfronta a una situació de crisi pot sol·licitar contribucions solidàries d'altres països de la UE. Aquestes contribucions poden prendre diferents formes: d'una banda, reubicació de sol·licitants d'asil o beneficiaris de protecció internacional des de l'estat membre en situació de crisi als estats membres contribuents. Compensacions de responsabilitat, és a dir, l'estat membre que el recolza assumiria la responsabilitat d'examinar les sol·licituds d'asil amb vista a alleujar l'estat membre que estigui en una situació de crisi.

I, d'altra banda, les contribucions financeres o mesures de solidaritat alternatives. En aquest sentit, les mesures excepcionals i aquest suport solidari requereixen l'autorització del Consell de conformitat amb els principis de necessitat i proporcionalitat i en ple respecte dels drets fonamentals dels nacionals de tercers països i dels apàtrides.

Finalment, el pacte també té en compte els antecedents i propers passos. El reglament que aborda les situacions de crisi i força major en l'àmbit de la migració i l'asil forma part del Nou Pacte sobre Migració i Asil proposat per la Comissió el 23 de setembre del 2020. El pacte consta d'un conjunt de propostes per reformar les normes de migració i asil de la UE. Altres propostes històriques, a més a més del reglament de crisi, inclouen el reglament de gestió d'asil i migració i el reglament de procediment d'asil.