Itàlia ha tirat pel dret. Així, construirà dos centres de detenció a Albània per enviar-hi migrants que intenten arribar a les seves costes. La primera ministra italiana, Georgia Meloni, ha informat d'aquest fet dilluns, en un intent per controlar les xifres de migració que gairebé s'han duplicat en un any, és a dir, des que ha assumit el càrrec. Meloni ha destacat que les instal·lacions obriran les portes la pròxima primavera i inicialment acolliran 3.000 persones. Una vegada que els centres estiguin "completament en funcionament", Meloni ha assegurat que el seu govern espera que puguin processar fins a 36.000 persones a l'any.
El partit d'extrema dreta Germans d'Itàlia de Meloni s'enfronta a una pressió interna creixent perquè, de moment, no ha complert una promesa electoral de limitar la migració il·legal. Més de 145.000 persones han arribat a les costes italianes des del gener, en comparació de les 88.000 persones de l'any passat.
Parlant a Roma amb el seu homòleg albanès, Edi Rama, Meloni ha elogiat l'acord com un “acord europeu” i una “solució innovadora” destinada a frenar l'augment de les rutes sobre el mar Mediterrani des del nord d'Àfrica.
"La immigració irregular massiva és un fenomen que... els estats membres de la Unió Europea no poden afrontar sols", ha dit Meloni en una conferència de premsa conjunta amb Rama, afegint que "la cooperació entre els estats membres de la UE i els que són, per ara, països no pertanyents a la UE, pot tenir un paper decisiu”.
Albània, estatus de candidat
A Albània se li va concedir l'estatus de candidat a la Unió Europea fa gairebé una dècada, però encara no s'ha unit al bloc. L'acord marca la primera vegada que un país de la UE subcontracta els seus procediments d'asil a un país que intenta unir-se a les files.
"Si Itàlia truca a Albània, és allà", ha dit Rama. "Som un Estat europeu, però ens falta la 'U' davant, però això no ens impedeix ser i veure el món com a europeus", ha afirmat.
Com funcionaran els centres?
Els centres es construiran als ports albanesos de Shengjin i Gjader i "compleixen plenament la Unió Europea i el dret internacional", ha destacat Meloni.
Un centre s'utilitzarà per processar els migrants rescatats per embarcacions al mar; el segon s'utilitzarà per acollir els immigrants que compleixin els requisits per sol·licitar asil a la UE. No és clar què passa amb aquells que no qualifiquen, però el govern de Meloni s'ha centrat a utilitzar l'amenaça de deportació immediata com a mitjà per dissuadir els immigrants d'arribar a les costes d'Itàlia.
La deportació immediata no és permesa dins de la UE a causa dels estatuts de drets humans que permeten a tots els que arriben a sol·licitar asil. Com que Albània no és membre de la UE, aquestes regles no s'aplicaran.