Itàlia ha superat aquest dimecres el milió de casos de coronavirus des del febrer, quan va començar l'emergència nacional, després de sumar 32.961 de nous infectats en les últimes 24 hores i comunicar 623 morts, la pitjor dada des del 6 d'abril quan hi va haver 636 defuncions, segons ha informat el Ministeri de Sanitat.

Dels 32.961 nous infectats amb la covid-19, de la que aquest dimecres s'han realitzat gairebé 226.000 proves, la pitjor part és per a la Llombardia, epicentre de la pandèmia, que ha comptabilitzat 8.180. Per sobre dels 3.000 nous casos se situen Campania (3.166) i Véneto (3.082), mentre que Piemont els frega (2.953).

Situació als hospitals

Segons l'Agència de Serveis Regionals de Salut (Agenas), el 52% dels pacients ingressats als hospitals d'Itàlia són malalts de coronavirus, per la qual cosa s'ha superat ja àmpliament el llindar "crític" estimat del 40%. Onze regions estan per sobre d'aquest nivell, entre elles Llombardia, però també Campania, Piemont o Lazio.

També s'ha sobrepassat el límit en les unitats de cures intensives, que estan ocupades per un 37% de pacients amb covid-19, set punts més del llindar del 30 %. Onze regions estan per sobre d'aquest percentatge, entre elles Campania, Llombardia, Piemont, Ligúria o Toscana.

Més mesures, una possibilitat real

El president de la Federació Nacional de Metges d'Itàlia, Filippo Anelli, ha advertit en una trobada telemàtica amb la premsa estrangera d'Itàlia que, si la corba de contagis continua pujant, seran necessàries noves mesures restrictives per part del Govern, però ha descartat que de moment el país pugui ser confinat de nou com a la primavera.

Ha opinat que a tot estirar "totes les regions passaran a ser zona roja", el nivell màxim de risc establert per l'Executiu, però en aquestes àrees no s'han tancat fàbriques i no s'han interromput activitats com les de les perruqueries, una cosa que sí que va passar a la primavera. "A diferència del confinament de primavera, crec que el Govern" no tancarà les fàbriques i altres activitats productives, ha dit.

Anelli també ha indicat que en els últims dies hi ha entre 100 i 120 pacients de mitjana que ingressen cada jornada en unitats de cures intensives. Segons el seu parer, s'hauria d'haver incrementat el nombre d'anestesistes i altres especialistes en els hospitals per atendre als nous pacients de coronavirus, una cosa que no ha passat.

La situació empitjora

Des d'aquest dimecres unes altres cinc regions han passat a estar en "zona taronja", amb més restriccions, pels seus elevats nivells de contagi: Els Abruços, Basilicata, Ligúria, Toscana i Úmbria, que s'uneixen a la Pulla i Sicília. A la "zona taronja", els restaurants i bars estan tancats durant tot el dia, de moment les botigues romanen obertes i es permet la circulació dins d'un municipi, però no sortir de la localitat de residència.

La província autònoma de Bolzano s'ha convertit en "zona roja", juntament amb la Llombardia, Piemont, Calàbria i Vall d'Aosta, que ja estaven, sota aquesta classificació.

 

Imatge principal: Escena de col·lapse en un hospital de Nàpols / Efe