Fins poques hores abans que Vladímir Putin declarés la guerra a Ucraïna i enviés milers de soldats a conquerir aquest país, Iurii Stasiuk era el capellà de la parròquia de Santa Mònica, al centre de Barcelona. Feia missa i estava pendent dels feligresos del capdavall de la Rambla de la capital de Catalunya. L’atac rus contra el seu país el va fer posar en alerta i va comprar un bitllet cap a Polònia per divendres mateix. Ara el mossèn Iurii, cristià del ritus bizantí, és a primera línia del front, enrolat en una companyia de metges a les ordres de l’exèrcit desplegats a la zona de conflicte i ajudant a l’evacuació i atenció dels civils i militars ferits dels enfrontaments contra els enemics russos o pels bombardejos del Kremlin.
“És un home valent”, asseguren els que el coneixen. “No és dels que s’amaga a resar. Ell és al front, a primera línia, per defensar els seus compatriotes i ajudar amb tot el que pugui”, explica a ElNacional.cat un dels religiosos amb qui ha compartit temps aquí a Catalunya. Iurii Stasiuk té 34 anys, va ser seminarista a Barcelona i va seguir amb els seus estudis a Roma.
Després va tornar a Catalunya i va ser a les parròquies d’Olot i de Sant Feliu de Guíxols, fins a acabar a Barcelona, a Santa Mònica, a Drassanes. Abans de deixar la seva parròquia sense capellà va haver d’avisar el cardenal Omella, responsable de l’Arquebisbat de Barcelona, i també al bisbe auxiliar Sergi Gordo, però no va donar gaire opció, ja tenia clar que el seu lloc era al seu país. Després d’arribar al país es va sumar a la companyia sanitària de l’exèrcit, desplegada a la zona propera a Kíev, i pendent de les ordres dels seus comandaments per tal de moure’s en pocs minuts cap als llocs de conflicte, si es reporten víctimes. Ell mateix no ha facilitat ni al Bisbat ni tampoc als seus companys ucraïnesos a Catalunya quina és la seva ubicació exacta, per la seguretat d’ells i dels altres metges sobre el terreny.
El mòbil que feia servir a Catalunya ja no serveix, i en fa servir un d’ucraïnès, i no parla massa; “No té temps”, assegura el mossèn Vlodomir Zabat, que segueix aquí a Barcelona. Només envia un missatge al dia.
“Encara estem a Ucraïna”
“Estic viu. Encara estem a Ucraïna”, diu el WhatsApp que cada dia reben els amics que ha deixat a Catalunya. L'"encara estem a Ucraïna” no és gratuït. Stasiuk no té cap intenció de marxar del seu país, la frase fa referència a que la resistència encara aguanta i Rússia no ha esborrat del mapa Ucraïna. Els seus compatriotes esperen cada dia rebre aquest missatge durant molt de temps.
Es mouen en caravana escortats per militars amb material de protecció, cascs i armilles antibales. Estan equipant una furgoneta amb mobles i lliteres per dormir i també per si han de traslladar malalts. El poc que han pogut parlar amb ell des de l’Arquebisbat de Barcelona ha estat per, des de Càritas, facilitar-li una línia d’ajuda d’emergència per tal de poder comprar material mèdic i vehicles que convertiran en ambulàncies per poder donar assistència al front de la guerra contra Rússia.
Capellà per curar la gent els darrers minuts de vida
Però no és només paramèdic. Iurii Stasiuk també és capellà, clar. I en un escenari de guerra com el que s’està vivint a Ucraïna, on les dades de morts, civils i militars, no paren de créixer, tenir un religiós a prop pot ser alleugeridor, sobretot, en el final de la vida.
La guerra significa mort i molts cops els metges no poden salvar vides i ell, acompanyant els militars o civils en aquests darrers moments de vida, pot ser espiritualment curador, asseguren des de l’Arquebisbat que els va dir, quan va anunciar que deixava de manera temporal el seu ministeri a Barcelona per anar a la guerra per defensar el seu país i Europa.