Tot i que els resultats globals de les eleccions del Brasil han estat molt ajustats (50,9% i 49,1%) i revelen un país clarament dividit, els brasilers que han votat arreu del món han apostat de manera molt més contundent per Luiz Inácio Lula Da Silva per davant de l'ultradretà Jair Bolsonaro. Aquest fet també s'ha repetit a l'Estat, on a principis del 2022 hi havia 90.535 brasilers empadronats segons l'Institut Nacional d'Estadística, dels quals només 31.000 estaven cridats a votar ahir en dues jurisdiccions: Madrid, amb 20.000 electors, i Barcelona, amb 11.000. Tot i que en els dos casos els brasilers han apostat significativament per Lula, hi ha grans diferències entre les dues ciutats a l'hora de triar el candidat d'esquerres o l'ultradretà.
Concretament, a Madrid, un 56,1% dels votants han apostat per Lula, guanyador de les eleccions tot i que de manera molt més ajustada del que es podria pensar en un moment davant de la nefasta gestió que ha fet durant el seu mandat Jair Bolsonaro, mentre que un 43,9% han apostat pel fins ara president del país. En canvi, a Barcelona, la diferència de suports entre un candidat i l'altre són molt més evidents i fins a un 75,5% dels vots han estat per a Lula i només un 24,5% per a Bolsonaro. Així, a Madrid, el candidat ultradretà i conegut arreu del món per ser un negacionista tant de l'emergència climàtica com de la covid, ha aconseguit gairebé un 20% més dels suports que a la capital catalana, tot i que també ha estat derrotat davant Lula.
Els votants madrilenys de Bolsonaro
Tal com recollia ahir Efe durant la jornada electoral a Madrid, la polarització del Brasil també es va viure a l'Estat, tot i que no hi va haver enfrontaments entre els partidaris dels dos partits. Els votants de Bolsonaro destacaven que "és el millor que hi ha al Brasil". "Jo no votaré un lladre i condemnat per robar. No vull que el meu país sigui una altra Veneçuela", deia Joao Marcos Antonio, recordant el pas per la presó de Lula, en la mateixa línia que una altra votant, la Inés, que destacava que "no té cap denuncia de corrupció, quelcom que és molt important perquè en el passat n'hi ha haguda molta".
En canvi, també a Madrid, els votants de Lula asseguraven que l'havien triat a ell "perquè el que està en joc no és esquerra o dreta, sinó el manteniment de l'Estat democràtic i de dret", en paraules de María do Santos, una brasilera que fa 17 anys que viu a l'Estat. També l'Eloisa l'ha votat perquè "Brasil es pugui tornar a aixecar. En Bolsonaro només ha portat el nostre Brasil cap avall".
Només 2,1 milions de vots de diferència
Tot i que a Espanya Lula hagi triomfat de manera clara sobre Bolsonaro, en el còmput global aquesta victòria ha estat molt ajustada. De fet, aquestes han estat les eleccions presidencials amb més poca diferència entre els suports a un candidat i l'altre en tota la història del Brasil. El dirigent del Partit dels Treballadors (PT) ha obtingut un avantatge de poc més de 2,1 milions de vots en els comicis més polaritzats de la història del Brasil, amb la diferència més petita entre els dos candidats en la segona volta. De fet, el dirigent progressista ja havia vençut en la primera volta, el 2 d'octubre passat, amb el 48,4% dels vots vàlids, però, com que no va aconseguir més de la meitat dels sufragis, va haver de tornar-se a encarar amb el líder ultradretà, que va rebre el 45,2%.