La coronació de Carles III aquest cap de setmana al Regne Unit està animant el debat republicà en alguns països membres de la Commonwealth (mancomunitat de 54 països sobirans independents o semiindependents que comparteixen llaços històrics amb el Regne Unit). Des del 1950 pertànyer a la Commonwealth no suposa cap submissió a la corona britànica, tot i que la figura del monarca del Regne Unit es respecta. El cap de l’organització és el rei Carles III.
A les portes de la coronació de Carles III, algunes veus agiten el republicanisme i amenacen de tallar el lligam que han mantingut fins ara amb la Commonwealth, és a dir, amb la monarquia britànica. Aquest dijous, una ministra d’afers constitucionals del govern de Jamaica, Marlene Malahoo Forte, ha revelat en una entrevista amb Sky News que el govern del seu país vol fer un referèndum el 2024 per sortir del reialme de Carles III i esdevenir una república.
El referèndum "urgent" servirà per tallar amb Carles III
D’acord amb les declaracions de Malahoo Forte, la intenció és portar a terme un referèndum “urgent” l’any que ve, de manera que Jamaica s’independitzi de la monarquia britànica i tingui el seu propi president o presidenta l’any que ve. “Mentre el Regne Unit celebra la coronació del rei, Jamaica mira d’escriure una nova constitució... que servirà per tallar llaços amb el monarca com a cap d’estat nostre”, ha manifestat.
La ministra jamaicana s’ha mostrat convençuda que per Jamaica “ara és l’hora” i que Jamaica està “a les mans dels jamaicans”. Malahoo Forte ha dit que els jamaicans “ho hem de fer, especialment amb la transició a la monarquia”. “El meu govern diu que ho hem de fer ara: és l’hora de dir adeu!”
2024 és una data pròxima, de manera que el govern de Jamaica reconeix que el calendari és “ambiciós”, perquè també s’han de seguir uns passos parlamentaris que probablement arrencaran aquest mateix mes, després de la coronació de Carles III. El tràmit parlamentari per poder fer el referèndum suposaria haver d’esperar encara nou mesos.
Els jamaicans al·leguen que no s'identifiquen amb Carles III
Entre les raons que al·lega ara Jamaica per trencar amb la monarquia britànica hi ha una manca d’identificació amb Carles III, cosa que no passava amb la reina Elisabet II, i la voluntat de tenir una altra forma de govern. “Molts jamaicans sentien afecte per la reina, que encara estava al tro quan Jamaica es va independitzar. Però ells no s’identifiquen amb el rei Carles: és un estranger per nosaltres: per dir-ho ras i curt”.
La nova forma de govern a la qual aspiren els jamaicans, segons la ministra d’aquell país, vol trencar amb una tradició que està lligada a un passat marcat pel colonialisme i l’esclavisme. D’acord amb la National Library of Jamaica, durant el negoci transatlàntic d’esclaus, 600.000 africans van ser captivats i enviats a la força a Jamaica. Això va convertir el Regne Unit en un dels més importants actors de l’esclavisme del segle XVIII. Els jamaicans confiaven en una reparació que mai s’ha produït.