Un periodista saudita, Jamal Khashoggi, exiliat a Turquia, podria haver estat torturat i assassinat a la delegació consular de l'Aràbia Saudita a Istanbul. Khashoggi, un destacat dissident, va entrar el 2 d'octubre al consolat per obtenir alguns documents que necessitava per casar-se. La seva xicota el va acompanyar fins a la porta del consolat, i al cap d'unes hores va denunciar que Khashoggi no havia sortit de la legació.

 Jamal Khashoggi April Brady/Project on Middle East Democracy

Jamal Khashoggi. April Brady/Project on Middle East Democracy.

Enregistrament dels fets?

Segons el diari nord-americà The Washington Post, el periodista hauria portat activat un telèfon intel·ligent que hauria registrat l'assassinat del periodista i l'hauria penjat al núvol. Els serveis d'intel·ligència turcs (MIT) disposarien d'enregistraments que demostrarien que el periodista va ser assassinat en el seu consolat. Es sospita que en la legació diplomàtica s'hauria esquarterat el cos amb la col·laboració d'un forense militar saudita arribat a Istanbul després de l'assassinat.

Conflicte diplomàtic de primer ordre

Les autoritats saudites han negat per complet els fets i el ministre de l'Interior saudita, el príncep Abdulaziz bin Saud bin Naïf bin Abdulaziz, ha afirmat que es tracta de "mentides i acusacions sense fonament". No obstant això, han anunciat que col·laboraran amb Ankara per aclarir els fets. Turquia investiga 15 membres de l'equip diplomàtic saudita per la desaparició i la policia turca està investigant el consolat. El president dels Estats Units, Donald Trump, ha advertit avui que hi haurà un "sever càstig" si es demostra que l'Aràbia Saudita és darrere de la desaparició del periodista saudita Jamal Khashoggi, columnista de The Washington Post. "Arribarem al fons de l'assumpte i hi haurà un sever càstig", ha afirmat avui Trump en una entrevista amb la cadena CBS. El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, ha exigit "la veritat" sobre la desaparició del periodista saudita Jamal Khashoggi. En declaracions a la cadena britànica BBC, Guterres va manifestar el temor que aquest tipus de desaparicions es produeixin de manera més freqüent i siguin considerades com a una cosa "normal". Les organitzacions de defensa dels periodistes, com Reporters Sense Fronteres, i les ONG pels drets humans, com Amnistia Internacional, han mostrat la seva preocupació per aquests fets.

Repercussions en l'àmbit financer

El president del Banc Mundial (BM), Jim Yong Kim, no anirà al fòrum econòmic Future Investment Initiative (Iniciativa d'Inversió Futura), que està previst per a finals d'aquest mes a l'Aràbia Saudita, encara que no ha concretat el motiu de la seva absència. En canvi, la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, ha dit avui que manté el seu viatge al fòrum econòmic de l'Aràbia Saudita, malgrat mostrar-se "horroritzada" davant de la desaparició del periodista.

 

Foto de portada: El consolat saudita a Istanbul.