Japó, l'únic país que ha patit un atac nuclear, es prepara per commemorar el 75 aniversari de les bombes que van devastar Hiroshima i Nagasaki, un record que continua turmentant milers de sobrevivents que continuen clamant per l'abolició de les armes atòmiques.
Els actes es desenvoluparan aquest dijous a Hiroshima i diumenge a Nagasaki, les dues úniques ciutats al món que han patit un atac nuclear, amb actes que comptaran amb la presència d'autoritats i representants dels sobrevivents.
La bomba "Little Boy" que va caure sobre Hiroshima el 6 d'agost va causar més de 100.000 morts, mentre que a Nagasaki "Fat Man" va acabar amb la vida d'unes 75.000 persones el 9 d'agost.
"No podem repetir mai les tragèdies d'Hiroshima i Nagasaki", va afirmar el primer ministre, Shinzo Abe, quan va confirmar que seria present en els actes per recordar aquests atacs.
Tractat sense vigor
L'aniversari, tanmateix, es commemora sense que hagi entrat encara en vigor el Tractat de Prohibició d'Armes Nuclears, que van firmar 122 països el 7 de juliol de 2017 però que necessita ser ratificat per almenys 50, i fins ara només arriben a 40.
Moltes nacions, incloses les potències nuclears, es van negar a firmar aquest tractat, i tampoc no ho va fer el Japó, el principal aliat regional dels Estats Units, les armes de dissuasió del qual, tant convencionals com nuclears, els protegeixen.
Aquesta posició, tanmateix, no la comparteixen sobrevivents com Keiko Ogura, que en una recent roda de premsa va demanar aplicar més pressió al Govern de Shinzo Abe per firmar aquest tractat i acabar amb unes armes que només tenen "un grapat de nacions".
La cerimònia a Hiroshima començarà a les 8.00 hora local (23.00 GMT de dimecres) i durarà una mica menys d'una hora. Just en el moment en què va caure allà la bomba s'observarà un moment d'oració en silenci, amb el so d'una campana.
Aquests actes es desenvoluparan al Parc de La Pau, on es complirà amb el ritual anual de dipositar en un registre els noms de les persones que s'han afegit a les víctimes de l'atac atòmic per les seqüeles que va generar.
Ja des d'avui al parc estaven instal·lats una sèrie d'envelats amb diferents iniciatives per recordar la data d'aquest dijous.
"Hauríem de recordar la història de la guerra i actuar per a la pau", ha dit avui a Efe en aquest parc Jyou Hakuga, un universitari de 21 anys.
Diumenge li tocarà el torn a Nagasaki, on els actes començaran cap a les 10.45 hora local (2.45 GMT), al Parc de la Pau d'aquesta ciutat.
Restricció de participants
Igual com a Hiroshima, els actes de Nagasaki tindran un nombre de participants menor a causa de la pandèmia de coronavirus, i només s'han reservat mig miler de seients.
S'espera que en aquest acte hi hagi una nova crida de Nagasaki en favor de l'abolició de les armes nuclears.
El seu alcalde, Tomihisa Taue Tomihisa Taue, va afirmar aquest dimarts en un contacte amb corresponsals que el tema de les armes nuclears no s'ha de considerar com a alguna cosa del passat, que va afectar només a Hiroshima i Nagasaki, sinó que és una amenaça "del present i del futur".
Encara queden amb vida desenes de milers de persones que van sobreviure a les bombes atòmiques, amb una edat mitjana de 83 anys.
Gràcies als seus records i a les històries que expliquen sovint, com sosté Taue, "no hi ha hagut una tercera bomba que hagi destruït una ciutat en aquests 75 anys", una missió a què també va al·ludir l'esmentada sobrevivent d'Hiroshima.
"L'únic que puc fer és continuar explicant aquestes històries, dient a la gent el que hem vist, la qual cosa hem experimentat. Aquestes coses no haurien de passar de nou", va afegir Keiko Ogura.