Tot i que la constitució de Rússia prohibeixi explícitament la censura, això no vol dir que no existeixi sota el règim de Vladímir Putin. Així ho ha detallat el periodista del diari Nóvaia Gazeta Andrei Kalitin en una entrevista al programa Catalunya Nit. El diari, que ha estat perseguit pel Kremlin fins al punt que l'han fet tancar al país, ha reconstruït la llista de llibres prohibits pel govern rus. Aquesta mena de censura no és difícil, però sí que se sent als carrers, on hi ha llibres que no es poden trobar a les biblioteques. Entre desenes d'autors s'inclouen dos catalans: Jaume Cabré i Blanca Busquets.
“Ara, tenim un sistema que a les grans ciutats hi ha molts llibres que no es poden trobar a les biblioteques. Hi ha una llista secreta, màgica, de llibres que es recomana no prestar. No estan prohibits, els tenen en algun lloc de la biblioteca, però no es poden deixar llegir”, ha explicat Kalitin, que detalla que amb els seus companys de Nóvaia Gazeta han elaborat una llista dels llibres que no es poden trobar a les biblioteques de diverses ciutats. La llista ha estat batejada com llista Fahrenheit, nom que s'associa ràpidament amb la novel·la Fahrenheit 451 de Ray Bradbury, on un règim totalitari crema els llibres per mantenir el control sobre la població.
“Van demanar determinats llibres i amb alguns títols els deien: ‘els tenim, però no els podem deixar, perquè tenim l'ordre, una llista dels llibres que no podem servir’”, ha detallat el periodista rus. Kalitin ha alertat que cap organisme oficialment està censurant, però això no impedeix que hi hagi censura: “No queda clar qui prohibeix aquests llibres. No hi ha cap organització que ho faci oficialment. El Departament de Cultura no prohibeix literatura, però els treballadors confirmen que la llista de prohibits ve del Servei Federal de Seguretat”.
Què tenen aquestes obres per ser censurades?
Molts autors estan desapareixent de les lleixes russes en silenci. Aquesta mena de censura extraoficial fa que fins i tot els motius es desconeguin. Així doncs, es fa difícil respondre a la pregunta de què tenen les obres de Jo confesso, de Jaume Cabré, o El Jersei, de Blanca Busquets. “Només podem suposar que en aquests llibres hi ha alguns passatges, per exemple, experiències homosexuals que no s'accepten a la literatura, però no ho podem saber, perquè oficialment no hi ha censura i no estan prohibides”, ha apuntat Kalitin.
Aquests autors catalans no estan sols en aquesta obscura llista, segons detalla el periodista rus: “Hi ha des de Stephen Fry, del Regne Unit, a William Burroughs, dels Estats Units, o Haruki Murakami, del Japó, molt popular a Rússia”. També se censuren autors russos, els quals acaben patint una major persecució, ja que sovint se'ls acaba etiquetant d'extremistes i terroristes.