Després d'aprovar l'ús de míssils americans de llarg abast en territori rus, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha aprovat el subministrament de mines terrestres antipersones a Ucraïna, segons informen funcionaris de la seva Administració a diversos mitjans nord-americans, entre ells el diari The Washington Post. Els Estats Units esperen que Ucraïna utilitzi les mines al seu propi territori i s'ha compromès a no utilitzar-les en zones poblades per civils, segons ha dit una font que ha demanat de no ser identificada a l'esmentat diari americà, el primer mitjà a informar sobre aquest nou suport de Biden a Ucraïna en la seva guerra contra la invasió russa. La guerra va començar el febrer de 2022 i aquest dimarts ha complert 1.000 dies enmig d'una escalada.
Aquest nou pas bèl·lic conegut avui dimecres és controvertit, ja que més de 160 països han firmat un tractat internacional —el Tractat d'Ottawa de 1997, que els Estats Units no han signat— que prohibeix l'ús de mines antipersones, un tipus d'armament indiscriminat que pot causar danys irreparables o fatals també a civils. Tanmateix, tal com assenyala el Washington Post, el govern de Volodímir Zelenski les ha buscat des que Rússia va envair Ucraïna el 2022. Les forces russes, per la seva part, han desplegat mines terrestres antipersones en les línies del front, per impedir que Ucraïna avanci en el seu intent de recuperar el seu propi territori.
De fet, gairebé una quarta part d'Ucraïna està sembrada de mines antipersones, la qual cosa la converteix en un dels llocs més minats del món, segons va explicar a principis de setmana el Consell de Seguretat la sotssecretària general de l'ONU per a Assumptes Polítics, Rosemary DiCarlo, en una sessió amb motiu dels mil dies de guerra. Segons l'últim estudi de la Campanya Internacional per a la Prohibició de les Mines Antipersones, l'any passat hi va haver 580 víctimes d'aquest armament només a Ucraïna —1.498 morts o ferits a tot el món, el 84% no militars—.
"No persistents": es desactiven en dies o setmanes
Amb tot, les fonts consultades pel diari americà precisa que el tipus de mina terrestre antipersona que es lliurarà a Ucraïna és "no persistent", que significa que els artefactes s'autodestrueixen o perden la càrrega de la bateria i queden inactives en qüestió de dies o setmanes, la qual cosa redueix el perill per als civils. El funcionari ha detallat també que els responsables polítics ucraïnesos s'han compromès a no desplegar les mines en zones densament poblades, però, indica el diari, els experts en control d'armes afirmen que fins i tot les mines no persistents plantegen un perill per a la seguretat.
"Rússia està atacant les línies ucraïneses a l'est amb onades de tropes, sense importar les baixes que estiguin patint. Per tant, és obvi que els ucraïnesos estan patint pèrdues i més pobles i ciutats corren el risc de caure. Aquestes mines es van fabricar específicament per combatre exactament això", ha detallat una de les fonts. "Quan s'utilitzen en conjunt amb les altres municions que ja estem proporcionant a Ucraïna, la intenció és que contribueixin a una defensa més eficaç", afegeix.
Després d'aprovar l'ús de míssils de llarg abast
Biden, que lliurarà el poder el gener al president electe, Donald Trump, ha autoritzat recentment també Kíev l'ús de míssils de llarg abast ATACMS contra territori rus, una nova escalada de la guerra. El nou mandatari que ocuparà la Casa Blanca en haver guanyat amb un ampli suport les eleccions presidencials del 5 de novembre, el republicà Trump, és partidari d'una solució ràpida al conflicte mitjançant concessions per part d'Ucraïna. Trump, de fet, ha estat assenyalat també per la seva bona relació amb el president rus, Vladímir Putin, i per les seves crítiques al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a qui ha titllat de "el venedor" més gran pels paquets d'ajuda militar i econòmica que li ha lliurat els Estats Units, contra els quals s'ha pronunciat, en el marc de la seva política d'"Amèrica primer". Davant del nou suport militar dels Estats Units a Ucraïna i l'evident escalada que suposa l'ús de míssils de llarg abast contra Rússia, el Kremlin ha acusat Joe Biden de "tirar llenya al foc" en el conflicte.