Joe Biden ha fet aquest dimarts el seu últim discurs com a president dels Estats Units davant l'Assemblea General de l'ONU, on ha traslladat la seva visió sobre els múltiples conflictes del món, com ara la guerra entre Ucraïna i Rússia, els enfrontaments d'Israel amb Hamàs a la Franja de Gaza i amb Hezbollah al Líban, la crisi política a Veneçuela, però també d'altres qüestions, com ara el possible impacte de la intel·ligència artificial (IA) al món. Quan queden poques setmanes per a la celebració d'unes noves eleccions presidencials als EUA, Biden també ha aprofitat per acomiadar-se, amb una repassada als motius de la seva renúncia a la reelecció i un missatge final adreçat als líders mundials: "Ser president ha estat l'honor de la meva vida. Però tot i que estimo la feina, estimo més el país. (...) Estimats líders, no oblideu mai que hi ha coses més importants que mantenir el poder. És el poble el que més importa. No oblideu mai que esteu aquí per servir la gent, no a l'inrevés. Aquest és l'esperit de la democràcia".

Biden defensa la via diplomàtica a l'Orient Mitjà: "Una guerra a gran escala no beneficia ningú" 

Malgrat l'augment dels enfrontaments entre Israel i Hezbollah en l'última setmana, que ja han deixat més de 500 morts al Líban, Biden ha defensat que "encara és possible una solució diplomàtica". El president estatunidenc ha advertit que "una guerra a gran escala no beneficia ningú" i ha insistit que la diplomàcia és l'única forma d'aconseguir una seguretat "duradora" a la frontera líbanoisraeliana. "Estem treballant de manera incansable per aconseguir-ho", ha assegurat. D'altra banda, Biden ha lamentat el patiment de milers d'innocents en la guerra a Gaza, i ha mencionat les 1.200 persones que Hamàs va matar el 7 d'octubre de l'any passat, massacre que va iniciar una nova fase d'aquest conflicte històric, i també els 41.400 morts palestins a Gaza a causa de l'ofensiva israeliana. També en aquest conflicte ha advocat per la diplomàcia, i en aquest sentit ha reclamat a Israel i Hamàs que arribin a un acord per l'alto el foc i l'alliberament dels ostatges. "És el moment que les parts finalitzin els termes, tornin els ostatges a casa i assegurin la seguretat d'Israel i Gaza; alleugin el patiment a Gaza i posin fi a aquesta guerra", ha reblat. 

Biden defensa el suport a Ucraïna: "No podem abaixar la guàrdia"

El president nord-americà, en canvi, no ha esmentat la diplomàcia quan ha parlat de la guerra entre Rússia i Ucraïna, i ha demanat mantenir el suport als ucraïnesos fins que aconsegueixin la victòria. Biden ha reivindicat que gràcies al suport dels aliats de l'OTAN i d'una cinquantena de països més, "la guerra de Putin ha fallat". "La seva intenció era destruir Ucraïna, però Ucraïna encara és lliure. Pretenia afeblir l'OTAN, però l'OTAN és més gran, més forta i està més unida que mai, amb dos nous membres", ha assenyalat. És per això que ha preguntat als països presents a l'Assemblea General de l'ONU: "Mantindrem el nostre suport per ajudar Ucraïna a guanyar aquesta guerra i preservar la seva llibertat, o ens allunyarem, fent que això permeti que l'agressió es renovi i que una nació sigui destruïda?" El president dels EUA ha reclamat "no abaixar la guàrdia" i "no apartar la mirada" fins que Ucraïna assoleixi una victòria que permeti "una pau justa i duradora". 

Biden llança un missatge d'esperança: "Les coses poden millorar"

Biden també s'ha referit al conflicte polític a Veneçuela i ha afirmat que "el món sap la veritat" sobre el que va succeir a les eleccions del passat mes de juliol al país, en què el Consell Nacional Electoral (CNE) va proclamar la reelecció de Nicolás Maduro sense publicar els resultats desagregats, cosa que ha generat el rebuig de bona part de la comunitat internacional. "Ho he vist a tot el món: els valents homes i dones que van posar fi a l'apartheid, van enderrocar el mur de Berlín i lluiten avui per la llibertat, la justícia i la dignitat. Vam veure aquest recorregut universal cap als drets i la llibertat a Veneçuela, on els votants van emetre el vot per un canvi que no pot ser negat", ha afirmat el president dels EUA en referència a les paraules de Maduro la nit electoral. 

Finalment, el president nord-americà s'ha referit també a la revolució que suposa la intel·ligència artificial, que tindrà un impacte en "la forma de vida, de treballar i de fer la guerra". D'una banda, ha apuntat, la IA pot contribuir al progrés científic i a millorar la vida, però, d'altra banda, aquesta pot comportar riscos importants, com ara "la desinformació, nous patògens o armes biològiques". "És possible que no hi hagi una prova més gran al nostre lideratge que com gestionem el creixement de la IA", ha advertit. Per tot plegat, Biden ha apuntat que "cada era enfronta els seus reptes", tot recordant que ha viscut al llarg de la seva vida períodes de tensió i incertesa, com ara la Guerra Freda, la Guerra de Vietnam o les guerres a l'Orient Mitjà. "Crec sincerament que ens trobem en un nou punt d'inflexió en la història mundial. Les decisions que prenem avui determinaran el nostre futur", ha advertit. Tanmateix, ha conclòs el  discurs amb un missatge d'esperança: "Les coses poden millorar. No ho hauríem d'oblidar. Ho he vist al llarg de la meva carrera". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!